Svet 9.5.2018 5:30

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju razstava Pozabljeni papirus

Dunaj, 9. maja - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju je na ogled razstava z naslovom Pozabljeni papirus. Postavitev združuje 50 eksponatov iz obdobja starega Egipta, med njimi so tudi fragmenti 2,5 metra dolgega svitka papirusa, ki je nastal okoli leta 1100 pr.n.št. Nanje so v muzeju naleteli leta 2013, ko so selili del egiptovske zbirke.

Egipt, Kairo. Izdelovanje papirju podobnega materiala - papirusa, ki je narejen iz močvirske rastline papirusni trs. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Izdelovanje papirju podobnega materiala - papirusa, ki je narejen iz močvirske rastline papirusni trs.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani muzeja, so tega leta v novi depo preselili nekaj živalskih mumij ter nekaj posod iz žgane gline, ki so služile kot sarkofagi za mumije. Pred tem so jih dodobra očistili in raziskali, pri čemer so v eni od njih nepričakovano naleteli ne le na živalsko mumijo, ampak tudi na lanen omot, v katerem so se skrivali fragmenti do tedaj neznanega svitka papirusa.

V razstavo so poleg fragmentov papirusa vključene tudi fotografije, ki dokumentirajo proces raziskovanja in restavriranja papirusa, ter 12 mumij svetih živali - ptic, mačk, psov, krokodilov in kač, pa tudi lesene in bronaste skulpture svetih živali iz egiptovske zbirke Umetnostnozgodovinskega muzeja, je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina na novinarski konferenci pred odprtjem razstave povedala restavratorka in kustosinja Vanessa Novak. Dodala je, da je papirus popisan z obeh strani ter da je iz besedila mogoče razbrati datum nastanka.

Razstavljeni papirus je po pisanju Hine v dunajski muzej najverjetneje prišel v 19. stoletju, ki so v cesarsko zbirko na Dunaju z gradu Miramare v Trstu prepeljali zbirko habsburškega nadvojvode Ferdinanda Maksimiljana, poznejšega mehiškega cesarja.

Po besedah vodje egiptovske zbirke v muzeju Regine Hölzl so restavratorske postopke začeli leta 2014, sedaj pa je ta edinstvena najdba prvič na ogled javnosti. Sicer pa so raziskave po njenih besedah pokazale, da je papirus nastal okoli leta 1100 pr.n.št., tkanina, v katero je bil ovit, pa je iz istega obdobja kot mumije svetih živali - od leta 380 do leta 300 pr.n.št. - oziroma 700 let mlajša.

Razstava bo na ogled do 16. septembra.