Slovenija 11.5.2018 9:29

Razstavno sezono v Mestni galeriji Nova Gorica zaključuje Silvester Plotajs Sicoe

Nova Gorica, 11. maja - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo danes ob 20. uri odprli razstavo, ki jo je slikar Silvester Plotajs Sicoe poimenoval Kruh je moj art. Svoja najnovejša dela bo na odprtju predstavil skupaj z likovnim kritikom Branetom Kovičem. Svojevrsten pripovedovalec zgodb je tokratno vizualno pripoved razvil o tem, kako si umetnik služi svoj kruh.

"Slikanje je delo, resno delo, ki zahteva veliko znanja in spretnosti, sposobnosti opazovanja in refleksije ter invencije, s katero se čutna izkušnja prenese v podobo s pomenom, kodiranim na specifičen način," je zapisal Brane Kovič v svojem uvodnem eseju v razstavnem katalogu.

Kovič meni, da onstran trpkega spoznanja, da umetniško udejstvovanje ne tako redko pri nekaterih ljudeh še vedno velja bolj za nepotrebno zapravljanje časa ali celo za udobno parazitiranje na tujih plečih, Sicoe zavzame ustvarjalno držo, skozi katero s pravšnjo mero duhovitosti in ironije artikulira svoj odgovor na ta predsodek: "S sproščenimi potezami čopiča izrisuje prizore, ki z neustavljivo silo privlačijo poglede ter jih zvabijo v barvne vrtince, pred katerimi se vsi zadržki razblinijo, tok pripovedi pa zažari v razkošju odtenkov, kontrastov in harmonij."

Pri ustvarjanju Silvestra Plotajsa Sicoa je namreč barva gradnik neizmernih izraznosti. Izrazito močna barvna paleta in intenzivnost svetlobe se medsebojno dopolnjujeta v ritmu podob, ki jih slikar kljub navidezni lahkotnosti in hudomušnosti premišljeno in vodeno razporeja po likovnem prostoru.

Silvester Plotajs Sicoe se je rodil leta 1965 v Ljubljani. Leta 1988 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost ter tam nadaljeval tudi podiplomski študij iz slikarstva. Od leta 1992 deluje kot svobodni ustvarjalec. Je dobitnik več nagrad, med drugim priznanja Riharda Jakopiča leta 2013. Razstavljal je na skupinskih razstavah in imel mnogo samostojnih razstav doma in v tujini. Kot svobodni umetnik deluje v Ljubljani.

Svojo poetiko je Silvester Plotajs Sicoe v novogoriški galeriji že predstavil pred leti. Tokratna razstava bo na ogled do 1. junija.