Slovenija 9.5.2018 10:05

Na Krakovskem nasipu risbe Ljubljane umetnice Amele Špendl

Ljubljana, 9. maja - Na javnem razstavnem prostoru v drevoredu kostanjev ob Krakovskem nasipu bodo danes odprli interaktivno razstavo risb Amele Špendl. Avtorica Urbane pobarvanke Ljubljana na 22 plakatih predstavlja svoje podobe Ljubljane, v katerih je ujela duha mesta, kot ga zaznava med njegovim raziskovanjem. Mimoidoče vabi, da plakate pobarvajo.

Obiskovalci se bodo ob ogledu razstavljenih plakatov sprehajali skozi arhitekturne sloge upodobljenih stavb ter spoznali znane in manj znane zanimivosti o njihovem pomenu in zgodovini. Plakate je skupaj z avtorico oblikoval Tomato Košir, so sporočili iz založbe Illusio.

Kot so še sporočili, je razstava zasnovana kot interaktivno sodelovanje z mimoidočimi in je prva tovrstna postavitev v javnem prostoru v Ljubljani. Z njo avtorica vabi k premišljevanju o mestu ter nagovarja k soustvarjanju novih podob urbanega prostora. Plakate lahko namreč pobarvajo mimoidoči, organizirano pa bodo plakate barvali študenti umetnostnih akademij.

Razstava bo odprta do 11. junija. V tem času se bo dinamično spreminjala, postopoma bodo na plakatih ustvarjene nove barvne podobe Ljubljane.

Amela Špendl živi v Ljubljani. Ukvarja se s preučevanjem urbanega prostora in vizualnimi predstavitvami. Študirala je filozofijo in arhitekturo, delala je tudi kot novinarka in oblikovalka. Spremlja nove multimedijske tehnologije in jih poizkuša uporabljati pri svojem ustvarjanju. Urbana pobarvanka Ljubljana je njena prva pobarvanka.