Slovenija 10.5.2018 8:17

S slovesnostjo v Kranju se začenja peti Teden ljubiteljske kulture

Kranj, 10. maja - S slavnostnim odprtjem se drevi v Kranju začenja peti Teden ljubiteljske kulture (TLK), v okviru katerega se bo do 20. maja po vsem slovenskem kulturnem prostoru zvrstilo več kot 1000 različnih dogodkov. Letošnji TKL je sicer posebej posvečen folklorni dejavnosti.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

TLK pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenija (ZKSD), namenjen pa je predstavitvi ustvarjalnosti, podpori ustvarjalcem in promociji ljubiteljske kulture. Prav tako TLK skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin, pojasnjujejo organizatorji.

Slavnostno odprtje bo drevi ob 19.30 v Prešernovem gledališču Kranj z multimedijsko predstavo vse gre v tri Cankarje v režiji Matjaža Šmalca. To je uprizoritev treh ikoničnih Cankarjevih del, v kateri se prepletajo folklorna dejavnost, gledališče in glasba.

Dogajanje v Kranju se bo sicer začelo že ob 16. uri popoldan, ko bo potekal kulturni program, s katerim bodo obeležili 70-letnico delovanja Zveze kulturnih društev Kranj. Ob 40-letnici delovanja folklorne skupine Iskraemeco Kranj bo ambasadorka TLK Maja Zupan odprla razstavo Ko spomini oživijo, v središču Kranja ob vodnjaku pa bodo potekali nastopi gorenjskih folklornih skupin.

Ob 18. uri bo kranjski župan Boštjan Trilar pripravil sprejem na dvorišču gradu Khislshtein. Prvič bosta podeljeni Ravniharjeva plaketa za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodna nagrada združenja Amateo - Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu.

Kot pojasnjuje programska vodja TLK Urška Bittner Pipan, so na JSKD projekt zasnovali po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah. Z njim širšo javnost opozarjajo na pomen ljubiteljske kulture. Program obsega vse umetniške zvrsti, na JSKD pa so zelo zadovoljni z odzivom organizatorjev kulturnih dogodkov v okviru TLK. To so številna kulturna društva in zveze ter drugi kulturni in izobraževalni zavodi.

Organizatorji poudarjajo, da je za odmevnost projekta TLK in njegovo nemoteno delovanje ključno sodelovanje tudi s številnimi lokalnimi skupnostmi, ki prispevajo k njegovi prepoznavnosti s plakati in častnim pokroviteljstvom županov. Celoten dogodek pa poteka pod častnim pokroviteljstvom ministra za kulturo Toneta Peršaka.

Letošnji TLK organizatorji posvečajo folklorni dejavnosti, ki, kot opozarjajo, v naši družbi ne uživa veljave, kakršno bi si zaslužila. Je pa folklorna dejavnost pri nas izjemno priljubljena, saj več kot 500 folklornih skupin združuje okoli 10.000 aktivnih članov. Dejavnost pestijo odsotnost formalnega sistemskega in aplikativnega izobraževanja, pomanjkanje strokovno usposobljenega kadra in odsotnost profesionalizacije.

"Ena od v zgodovini uveljavljenih delitev na visoko in nizko kulturo je dobila tudi svojo sodobno različico; danes lahko v podobnem duhu razumemo pojav t.i. urbane in neurbane oz. ruralne kulture. Pri tem ima urbanost nedvomno pozitivno konotacijo, vse ostale umetniške prakse, ki se jih pripisuje podeželju, pa negativno. Folklorna dejavnost je ena takšnih umetniških praks, ki se jih razume in vrednoti skozi tovrstne stereotipe," pojasnjuje samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost na JSKD Tjaša Ferenc Trampuš.