Slovenija 11.5.2018 5:00

Festival Svetlobna gverila raziskuje barve v kontekstu sodobne umetnosti

Ljubljana, 11. maja - Številne svetlobne postavitve bodo med 11. majem in 16. junijem, v času festivala Svetlobna gverila, ponovno razsvetlile Ljubljano. Vodilna tema 12. edicije festivala so barve v kontekstu sodobne umetnosti. Kot doslej, začnejo v galeriji Vžigalica in z več projekti v njeni bližini, nato pa nadaljujejo na glavni mestni tržnici in v Cukrarni.

Ljubljana. Svetloba. Arhiv STA. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Svetloba.
Arhiv STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije, ki jih bo moč videti na ljubljanskih ulicah in trgih, ob tem pa še na dveh galerijskih postavitvah, bodo raziskovali bogato simboliko in izraznost barv, pa tudi njihove optično-fizikalne značilnosti ter njihovo vlogo pri doseganju različnih vizualnih učinkov.

Kot so zapisali organizatorji Svetlobne gverile, Forum Ljubljana, barve navsezadnje služijo tudi kot sistem označevanja in komunikacije ter kot takšne niso pomemben element le v umetnosti, temveč tudi v vsakdanjem življenju.

"Barve so informacije, ki omogočajo orientacijo v svetu in z njimi je ta običajno videti privlačnejši in lepši. Barve so pomemben element tako v umetnosti kot tudi v vsakdanjem življenju, saj vplivajo na človekovo percepcijo sveta kot tudi na njegova čustvena stanja," so dodali.

Festival bo v galeriji Vžigalica ob 21.30 uvedla skupina razstava, na kateri se bodo predstavili Yoko Seyama, Aleksandra Stratimirović, Athanassios Danilof in Boštjan Čadež. Na trgu pred galerijo bo umeščena optična iluzija Kurta Laurenza Theinerta, na vrtu pri Križevniški cerkvi bodo svetlobni objekti, ki spominjajo na solatne in zeljnate glave, Mare Avrabou in Dimitrija Xenakisa, v parku Zvezda bo interaktivna gibljiva in zvočna skulptura metulja Bilala Yilmaza.

Na glavni mestni tržnici, na fasadi Mahrove hiše, bodo 16. maja, na svetovni dan barv, ob 21.30 odprli razstavo Mojce Zlokarnik, na ciljno ravnino pa festival vstopa 21. maja ob 21.30, ko se bo v barve odela Cukrarna.

Tudi letos se obeta serija aktivnosti v delavniško-izobraževalnem sklopu Laboratorija Svetlobne gverile, katerih rezultati bodo predstavljeni v okviru festivala. Na Poletno muzejsko noč, 16. junija, preden se na zadnji festivalski dan ugasnejo luči, pa pripravljajo še kopico dogodkov z vodstvi.

Festival, namenjen predstavljanju umetniških stvaritev, katerih izraznost temelji na svetlobi, v Ljubljani poteka od leta 2006. Cilj festivala je tudi s svetlobnimi objekti, instalacijami in projekcijami ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši javnosti.

S festivalom opozarjajo na vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju kot tudi na vlogo, ki bi jo moral imeti umetnik v sooblikovanju javnega prostora. Poleg predstavljanja aktualnih projektov iz mednarodnega prostora je cilj festivala tudi spodbujanje domačih avtorjev pri produkciji novih umetniških del, ustvarjenih posebej za festival, je še zapisano na spletni strani.