Na hitro prelistano 12.5.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. maja - Pri založbi Miš je izšel roman Dva koraka naprej, ki ga podpisujeta Graeme Simsion in Anne Buist, pri založbi Modrijan pa delo Nad ledenikom in velemestnim šikom Janeza Pirca. Pri Literi so izšle pesmi Ferija Lainščka z naslovom Ne, v treh jezikih pa je na voljo slikanica Jakob in postojnski zmaj v priredbi in z ilustracijami Aleša Pučnika.

Ljubljana. Roman Dva koraka naprej, ki ga podpisujeta Graeme Simsion in Anne Buist. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Dva koraka naprej, ki ga podpisujeta Graeme Simsion in Anne Buist.
Foto: STA

Ljubljana. Pesmi Ferija Lainščka z naslovom Ne. Foto: STA

Ljubljana.
Pesmi Ferija Lainščka z naslovom Ne.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nad ledenikom in velemestnim šikom avtorja Janeza Pirca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nad ledenikom in velemestnim šikom avtorja Janeza Pirca.
Foto: STA

ROMAN DVA KORAKA NAPREJ - ČUDOVITA IN NEPREDVIDLJIVA LJUBEZENSKA ZGODBA

Roman Dva koraka naprej je, ko so zapisali pri založbi Miš, očarljiva pripoved o življenjskih spremembah in odlaganju nepotrebnih bremen, pa tudi čudovita in nepredvidljiva ljubezenska zgodba. Roman raziskuje tematiki odpuščanja in samoodkrivanja, do njiju pa pristopa z blago humorno noto.

Zoe, gospodinja srednjih let in nesojena umetnica, je iz Kalifornije. Martin, profesor strojništva, je Anglež. Oba se nekaj tednov po hudi izgubi znajdeta v francoskem Clunyju: Zoe po moževi smrti, Martin po zahtevni ločitvi. Ne poznata se, a se skorajda hkrati odpravita na pot. Več kot dva tisoč kilometrov hoje po stopinjah nešteto romarjev svetega Jakoba proti Santiagu de Compostela pomeni tudi zanju nov začetek.

Roman prihaja izpod peresa pisatelja Graema Simsiona, ki je slovenskim bralcem znan po mednarodni uspešnici Projekt Rosie, in njegove žene, pisateljice Anne Buist, ki slovi po kriminalnih romanih, ter je čudovit amalgam obeh pisateljskih glasov - sprva duhovit in srčen, nato iznenada skrivnosten in napet. Duhovito, a vendar poduhovljeno branje, ki bo izpolnilo širok nabor bralskih okusov, menijo pri založbi. Prevod podpisuje Brigita Orel.

PUSTOLOVSKA ZGODBA NAD LEDENIKOM IN VELEMESTNIM ŠIKOM

V delu Nad ledenikom in velemestnim šikom, podnaslovljenem Biciklista med Alpami in Donavo med svetovnima vojnama, je Janez Pirc literarizirano popisal pustolovsko zgodbo bratrancev Lada in Staneta tik pred drugo svetovno vojno na dvotedenskem, več kot 1000 kilometrov dolgem kolesarskem popotovanju po srednji Evropi. Pirc, Ladov vnuk, je v zgodbi orisal osebne okoliščine izleta dveh mladeničev ter predstavil kraje ob poti, kakršni so bili v tistem času, primerjal pa jih tudi z današnjim stanjem. Na svojem popotovanju sta biciklista obiskala deželne prestolnice, kot so Celovec, Gradec in Salzburg, se spoznavala z velemestnim življenjem Dunaja, ceste pa so ju popeljale skozi številne vsaj na videz idilične alpske vasi in kraje vzdolž Donave.

Primarni cilj mladeničev je bil avanturizem oziroma premagovanje izzivov, saj sta želela prekolesariti takrat ravno zgrajeno visokogorsko cesto pod Grossglocknerjem - ki je bila eden večjih turističnih magnetov in tehničnih mojstrovin tistega časa. Pot na dobrih 2500 metrov visok alpski prelaz velja kljub sodobni biciklistični tehnologiji še danes za eno težjih cestnih gorskih tur v Evropi. Njuna pot in osebna perspektiva sta sočasno postavljeni v širši družbenopolitični prostor negotovega in razburljivega zgodovinskega obdobja, so zapisali pri založbi Modrijan.

NOVE PESMI FERIJA LAINŠČKA Z ILUSTRACIJAMI NANE HOMOVEC

Pri založbi Litera so izdali pesniško zbirko za mlade bralce, naslovljeno Ne, ki jo je z ilustracijami opremila Nana Homovec. "Zbirka vsebuje 31 pesmi, razporejenih v logični lok življenjskega dogajanja vsake najstnice ali najstnika: od uporništva brez razloga, ne preveč naklonjenega odnosa do šole in učiteljev, umanjkanja razumevanja življenjskega smisla, nerazumevanja zastavljenih meja in drugih tipičnih najstniških odzivov (nečimrnost, zavist, hinavščina, siljenje v ospredje) do zaljubljenosti in ljubezni," je v spremni besedi zapisala Dragica Haramija.

Ena od pesmi se glasi takole: "Ne hodim naravnost./Grem raje okoli./Sem dolgo na poti/pa malo v šoli."

LEGENDA O POSTOJNSKEM ZMAJU V SLIKANICI

Podjetje Helikopter energija je pri Legendbooks izdalo slikanico Jakob in postojnski zmaj, nastalo po ljudski pripovedki Zmaj v Postojnski jami iz zbirke Iz starih časov; Zgodovinske bajke in povesti iz domačih krajev, izdane leta 1928. Besedilo je priredil Aleš Pučnik, ki je tudi avtor ilustracij v knjigi. Slikanico so lani na prvi šolski dan v dar prejeli vsi postojnski prvošolci, od nedavnega pa je tudi naprodaj. "Gre za inspiracijsko zgodbo, kjer se združita tako znanje kot tudi modrost," je ob septembrski predstavitvi knjige dejal postojnski župan Igor Marentič.

Zgodba pripoveduje o zmaju, ki je bil velik in močan in je lahko od ljudi vzel, kar je hotel. Ni bil pa preveč pameten. Ljudje so ga hranili zato, da jim ne bi škodoval. Nekega dne pa je na Postojnskem začelo zmanjkovati hrane in župan je pozval meščane, naj se domislijo, kako zmaja pregnati. A nikomur ni uspelo, zato so poslali po bistroumnega in iznajdljivega pastirčka Jakoba. Ta je naročil kravo napolniti z apnom in jo ponuditi zmaju, ki ga je zažejalo, da se je napil vode iz reke Pivke, zaradi reakcije apna z vodo pa ga je na koncu razneslo. Pučnik je stari zgodbi dodal svoje domišljijsko videnje Postojne in dodal alternativne rešitve, kako so se Postojnčani lotevali zmaja. Slikanica je izšla tudi v italijanskem in angleškem jeziku.