Svet 13.5.2018 5:00

Miha Mazzini v Vidmu predstavlja roman Izbrisana

Videm, 13. maja - V Vidmu se sklepa kulturni festival Vicino/Lontano (Blizu/Daleč), na katerem bo Miha Mazzini danes predstavil svoj roman Izbrisana, ki je v italijanščini pod naslovom I cancellati izšel pri založbi Bottega Errante.

Ljubljana. Pisatelj Miha Mazzini. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Miha Mazzini.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Knjiga Mihe Mazzinija z naslovom I cancellati (Izbrisana). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjiga Mihe Mazzinija z naslovom I cancellati (Izbrisana).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Roman Izbrisana, ki je leta 2014 izšel pri založbi Goga, prinaša zgodbo samske mamice Zale, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček.

Kot je na nedavni novinarski konferenci na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji povedal Mazzini, je roman glede na same dogodke pravzaprav napisal pozno. Leta 1992 je namreč vlada izbrisala dva odstotka prebivalstva, da so prizadeti to izvedeli in da je prišlo v javnost, pa je trajalo še nekaj let. Ko je o tem bral, si je mislil, da kaj takšnega ni mogoče, da je prišlo do napake, ki bo popravljena, in da se bo o tem zagotovo pisalo. Ker se nič od naštetega ni zgodilo, je ugotovil, da mora o tem pisati sam.

Predstavitve knjige v italijanščini se bosta poleg Mazzinija v Hiši Cavazzini udeležila novinar in pisatelj Gigi Riva, ki je v 90. letih minulega stoletja sledil vsem balkanskim vojnam ter jim posvetil več romanov in filmskih scenarijev, ter odvetnik Andrea Saccucci, ki je za svojo pomoč izbrisanim v Sloveniji prejel evropsko pro bono nagrado za zgledno partnerstvo v javnem interesu.

Po knjigi je nastal tudi film, ki čaka na premiero. Izbrisana je slovensko-hrvaško-srbska koprodukcija, slovenski producent je Gustav film. Lani septembra so ga predstavili na 65. mednarodnem filmskem festivalu v španskem San Sebastianu, in sicer v sklopu Glocal in Progress, ki je bil ustanovljen pod okriljem oddelka za kulturo in jezikovno politiko znotraj baskovske vlade in vzpodbuja razvoj filmske industrije v manjšinskih jezikih.

V sklopu letošnjega festivala Vicino/Lontano z neravnovesji kot rdečo nitjo se je zvrstilo več kot sto dogodkov - srečanj, debat, razstav in predstav. Podelili so tudi mednarodno literarno nagrado Tiziano Terzani, in sicer novinarju in pisatelju Domenicu Quiricu, avtorju knjige Succede ad Aleppo.