Slovenija 14.5.2018 9:44

Kandidatura za EPK 2025 bi na Goriškem ponovno vzpostavila enoten kulturni prostor

Nova Gorica, 14. maja - Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture (EPK) bi na Goriško prinesla vzpostavitev nekoč enotnega kulturnega prostora. Obenem je to priložnost za izbrano mesto v smislu kulturnega turizma, lahko pa ima tudi trajnostne učinke in moč spreminjati mesta, so na ponedeljkovi javni predstavitvi povedali v novogoriškem kulturnem domu.

"Vzpostavili bi enoten kulturni prostor, znotraj katerega imamo še vedno veliko vprašanj drug o drugem," je dejala vodja kandidature EPK GO! 2025 Neda Rusjan Bric.

Delovna skupina, ki jo je lani imenovala Mestna občina Nova Gorica, je pripravila programske smernice oziroma sedem vsebinskih sklopov, na katerih naj bi temeljila kandidatura: kultura bivanja, dediščina, umetnost, izobraževanje, dom in svet, poslovne priložnosti in izzivi ter infrastruktura. Uresničevali bi se na območju, ki po vertikali sega od izvira do izliva Soče, po horizontali pa zajema območja od Brd, Krasa, Vipavske doline vse do Furlanije - Julijske krajine. Največji potencial v tem prostoru snovalci kandidature vidijo v območju na meji ob železniški postaji in Trgu Evrope, ki naj bi postalo tretji center obeh mest.

Kandidaturo večina prebivalcev čuti kot velik izziv in hkrati priložnost za preboj goriškega prostora z dodatnim dvigom kakovosti življenja tako v mestu kot v regiji, s povečanimi možnostmi za gospodarstvo, še bogatejšo kulturno ponudbo, povečanim turističnim obiskom in predvsem promocijo tako v domačem kot v mednarodnem prostoru, je v uvodnem delu poudaril župan novogoriške mestne občine Matej Arčon.

Na novogoriški občini poudarjajo, da kandidatura Nove Gorice in Gorice pomeni kandidaturo celotne regije, od izvira do izliva reke Soče, mesto Nova Gorica pa v kandidaturo vstopa kot nosilec tega projekta. Kandidatura je najavljena, oddali jo bodo v jesenskem času prihodnje leto, ko bo znano tudi, kaj se konkretno obeta v programskem smislu na Goriškem.

Med opravila za oddajo zahtevne prijave sodi tudi javno povabilo k oddaji predlogov za sodelovanje v programu EPK, ki jih bo vse do letošnjega oktobra zbirala delovna skupina za pripravo kandidature. Za oddajo predloga in vse ostale informacije je že na voljo zavihek na spletni strani Mestne občine Nova Gorica.

Kot sta na ponedeljkovi javni razpravi poudarili Neda Rusjan Bric ter podžupanja in koordinatorica kandidature na mestni občini Ana Zavrtanik Ugrin, je smisel kandidature v tem, da jo "čuti in sooblikuje čim več ljudi, saj bo le na ta način lahko kvalitetno pripravljena ter bo potem tudi zaživela v polni meri".

Z objavo javnega povabila k oddaji predlogov za kandidaturo pa "želimo vključiti širšo javnost, in sicer tako posameznike kot institucije, društva, organizacije, skratka prav vsakdo lahko prispeva predlog", pravijo na novogoriški mestni občini. Prejete predloge bo delovna skupina skrbno zbrala in pregledala ter tudi z njihovo pomočjo pripravila vsebino kandidature.

Na predstavitvi je sodeloval tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je izrazil polno podporo sosednjega mesta h kandidaturi, oziroma, kot se je slikovito izrazil, "Gorica bo Novi Gorici podala žogo za zmagoviti gol".