Slovenija 12.5.2018 8:00

Folklorna skupina France Marolt s predstavo Nikrmana obeležuje 70-letnico

Ljubljana, 12. maja - V sklopu Tedna ljubiteljske kulture bo nocoj ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) Akademska folklorna skupina France Marolt 70-letnico svojega delovanja praznovala z izvedbo plesne predstave Nikrmana. Avtor plesne predstave je Tomaž Simetinger, pri njenem nastanku pa so sodelovali tudi mladi slovenski folklorni koreografi.

Ljubljana. Folklorni plesalci, folklora. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Folklorni plesalci, folklora.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Plesna predstava Nikrmana je zasnovana na temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena. Dotika se staroverskih ritualov, ki izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnavani s pomočjo prasile Nikrmane. Na odru se bodo vrstile umetniško upodobljene koreografije v prepletu različnih ritualov starovercev, ki častijo naravo in njene danosti," so zapisali v folklorni skupini.

Dodali so, da sta razvijanje novih pristopov in premikanje meja v folklorni plesni dejavnosti tudi letos njihovo vodilo, ter napovedali, da bo nocoj ljudski ples predstavljen v doslej še nevideni luči.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil prvi slovenski etnomuzikolog France Marolt. S tremi plesnimi pari je postavil temelje razvoja danes največje slovenske folklorne skupine, ki svoje občinstvo vsako leto navduši s produkcijo na največjem odru v Sloveniji v CD. V sedmih desetletjih neprestanega delovanja je skupina prejela številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Leta 1965 je strokovno in umetniško vodstvo skupine prevzel Mirko Ramovš, ki je na podlagi svojega raziskovalnega dela izpopolnil in preoblikoval njen program. Leta 2008 je Ramovš prejel zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Funkcijo umetniškega vodje je Ramovš opravljal do leta 2010, ko ga je na mestu nasledil doktor etnologije Tomaž Simetinger, njega pa leta 2016 zgodovinar in nemcist Anže Kerč.

Do leta 2017 je skupina svoj sedež imela v prostorih palače Kazina na Kongresnem trgu v Ljubljani, danes pa ima svoje prostore na Dunajski cesti. Njen repertoar zajema plese vseh širših in tudi nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja.