Svet 14.5.2018 5:00

Na filmski tržnici v Cannesu predstavitev Slovenije kot filmske lokacije

Cannes, 14. maja - Na evropski filmski tržnici v Cannesu bo danes potekal promocijski dogodek, na katerem bodo svetovni filmski javnosti predstavil Slovenijo kot filmsko lokacijo in priložnosti, ki jih slovenske lokacije v kombinaciji z ukrepom 25-odstotnih denarnih povračil ponujajo filmskemu sektorju, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

SFC dogodek s sloganom Spoznajte Slovenijo. Ljudje + lokacije = filmi pripravlja v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), Turizmom Ljubljana in Zavodom Aipa. Namen tokratnega srečanja slovenskih in tujih producentov v Cannesu je zlasti promocija Slovenije kot filmske lokacije, izmenjava dosedanjih produkcijskih izkušenj ter vzpostavitev platforme za vzpostavljanje vezi in znanstev med filmskimi ustvarjalci, v prvi meri med producenti.

Po lanskoletni uspešni uveljavitvi denarnih povračil SFC s partnerji nadaljuje z mednarodnimi aktivnostmi na področju promocije slovenskih filmskih lokacij. V preteklosti so bili številni tuji filmi posneti predvsem v Piranu in Posočju, Slovenija pa zaradi svoje idiličnosti in slikovitosti ponuja še veliko več možnosti snemalnih lokacij. Ukrep denarnih povračil v višini 25 odstotkov tujim producentom omogoča še dodatno vzpodbudo za snemanje na slovenskih tleh. Tako so lani v Sloveniji snemali producenti iz Velike Britanije, Republike Koreje in Irske, v letošnjem letu pa med drugimi z dvema projektoma na slovenska tla prihajajo italijanski producenti, piše v sporočilu za javnost.

Med ključnimi prednostmi snemanja na slovenskih tleh bo SFC s partnerji izpostavil zlasti odlične in profesionalne filmske ekipe ter hitro in lahko dostopne filmske lokacije. Tuji filmski producenti za svoje filme in serije največkrat iščejo raznoliko in neokrnjeno naravo in prav zaradi tega bodo predstavniki STO in Turizma Ljubljana na dogodku poudarili in predstavili Slovenijo kot deželo štirih svojevrstnih makroregij: alpsko, mediteransko-kraško, termalno-panonsko in osrednjeslovensko z glavnim mestom Ljubljana, med katerimi vsaka od njih ponuja svojevrstne in edinstvene filmske kulise.

Med ključne dejavnike, ki uvrščajo Slovenijo med ekskluzivne filmske lokacije, sodijo tudi dobro ohranjeni historični objekti, številnost slikovitih lokacij na enem mestu ter hitra dostopnost z ene lokacije na drugo. Prav tako Ljubljana s studiem Viba film in drugimi produkcijskimi in postprodukcijskimi enotami predstavlja tehnično bazo za produkcijo filmov in serij.

SFC želi prav s tovrstnimi dogodki kontinuirano vzpodbujati dolgoročne gospodarske učinke mednarodnih in koprodukcijskih sodelovanj na področju filmskega ustvarjanja. Zaposlovanje slovenskih filmskih ekip, poraba tujega denarja za filmsko produkcijo na slovenskih tleh ter povečanje prepoznavnosti Slovenije in njenih lokalnih turističnih destinacij skozi film je le nekaj ključnih dejavnikov, ki krepijo ne samo ugled slovenskih filmskih ekip, temveč pripomorejo tudi k pozitivnim gospodarskim učinkom in še večji prepoznavnosti slovenskega turizma, so prepričani na SFC.