Svet 12.5.2018 5:00

Na dražbo Monetovi motivi pariške železniške postaje Saint-Lazare

London, 12. maja - Francoski slikar Claude Monet je leta 1876 in 1877 živel v majhni sobici nasproti železniške postaje Saint-Lazare v Parizu. V tem času je ustvaril znamenito serijo 12 slik z motivi železniške postaje - prihode in odhode vlakov, maso potnikov, paro, skozi katero pronica svetloba. Eno od slik bodo 20. junija pri Christie's ponudili na dražbi.

Kanada, Vancouver. Razstava slik Clauda Moneta. Claude Monet. Foto: Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava slik Clauda Moneta.
Claude Monet.
Foto: Xinhua/STA

Gre za sliko iz leta 1877, poimenovano La Gare Saint-Lazare, Vue exterieure (Postaja Saint-Lazare, Zunanji pogled), ki prihaja iz zasebne zbirke Nancy Lee in Perryja R. Bassa.

Monet je ujel atmosfero te najstarejše železniške postaje v Franciji, ki so jo po navedbah portala Art daily v 60. letih 18. stoletja precej posodobili. Do leta 1870 so letno našteli 13 milijonov potnikov, postaja pa je postala glavna tranzitna točka živahnega mesta.

Kot je pojasnjeno na spletni strani dražbene hiše Christie's, se je umetnik s to serijo še zadnjič soočil z modernizmom. Kmalu je namreč opustil prizore sodobnega življenja in se usmeril k slikanju krajin.

Monetove slike z motivi železniške postaje Saint-Lazare so pogosto razstavljene na umetniku posvečenih retrospektivah, velikokrat so jih reproducirali in so vključene v stalne zbirke priznanih muzejev po svetu. Od 12 slik, naslikanih med januarjem in marcem 1877, so tri v zasebnih rokah.

Ostalih devet slik iz serije hranijo v harvardskem Muzeju Fogg, čikaškem Umetnostnem inštitutu, londonski Narodni galeriji, pariškem Muzeju Marmattan in pariškem Muzeju d'Orsay. Dve od teh umetnin sta trenutno vključeni v razstavo Monet & Arhitektura v londonski Narodni galeriji.

Claude Monet (1840-1926) velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev, njegova serija vodnih lilij pa za eno najbolj znanih del impresionizma. Navdih zanjo je našel v ribniku z vodnimi lilijami na svojem posestvu Giverny v bližini Pariza.