Svet 15.5.2018 6:00

Londonski Muzej oblikovanja Evropski muzej leta 2018

Varšava, 15. maja - Muzej oblikovanja v Londonu je prejemnik letošnjega naziva Evropski muzej leta oziroma nagrade EMYA (The European Museum of the Year Award), ki jo podeljuje Evropski muzejski forum (EMF). Muzejsko nagrado Sveta Evrope so namenili Muzeju vojnega otroštva v Sarajevu. Na slovesnosti v Varšavi so podelili še več drugih muzejskih nagrad EMF.

Žirija je londonski Muzej oblikovanja opisala kot "navdihujoč muzej, ki se zaveda svoje družbene odgovornosti". Kot je še zapisala, muzej "slavi in raziskuje čudež človeške kreativnosti, predmete, ideje, veščine in vplive, ki oblikujejo naša življenja". Poleg tega s svojimi interaktivnimi zbirkami ustvarja prostor za medkulturni dialog.

Muzej vojnega otroštva naslavlja eno od vitalnih tem našega časa. Z osredotočenostjo na izkušnje otrok si je muzej zastavil ambiciozne cilje ter postal pomembna platforma za celjenje ran v družbi. Travmatiziranim ljudem ponuja opolnomočenje in katarzo. Otroške vojne spomine poveže z aktualnimi. V zagovarjanju miru, sprave in kulturne raznolikosti na navdihujoč način uteleša demokratične vrednote Sveta Evrope, piše v utemeljitvi. Slovesna podelitev nagrade Sveta Evrope bo sicer 24. aprila v Strasbourgu.

Nagrado silletto, s katero promovirajo sodelovanje muzeja z lokalno skupnostjo in prostovoljci, je prejel Betinski muzej lesene ladijske gradnje na Hrvaškem. Nagrado Kennetha Hudsona, s katero izpostavljajo nenavadne in drzne dosežke ter strategije, ki izzivajo običajne konvencije o muzejih, pa je na sobotni podelitvi prejel Estonski nacionalni muzej v Tartuju.

Podelitev nagrad je potekala v Muzeju zgodovine poljskih Judov POLIN, ki so ga leta 2013 odprli na lokaciji nekdanjega judovskega geta v Varšavi in ki je nagrado EMYA prejel leta 2016.

Evropski muzejski forum nagrado EMYA podeljuje od leta 1977. Letos se je za nagrado EMYA potegovalo 40 institucij iz 22 držav.