Intervju 16.5.2018 11:39

Tomaž Kozlevčar za STA: New Swing Quartet v Križankah obljublja novo energijo

pogovarjala se je Ksenija Brišar

Ljubljana, 16. maja - Po koncertu v dvorani Union, kjer je februarja nastopil v okviru Zimskega festivala Festivala Ljubljana, se bo New Swing Quartet 29. maja v čast 50-letnice delovanja predstavil še na prostem. Pričakujejo jih Križanke, kjer bodo z novo energijo napolnili Plečnikovo preddverje, je za STA povedal član kvarteta, baritonist Tomaž Kozlevčar.

Ljubljana. Član New Swing Quartet Tomaž Kozlevčar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Član New Swing Quartet Tomaž Kozlevčar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koncert v Križankah so v letošnjem maju načrtovali že lani, zaradi ocene, da prenova strehe do tega meseca ne bo gotova, pa so se s Festivalom Ljubljana in agencijo Gig, ki jih zastopa, dogovorili za nastop v Unionu. Ker pa dvorana ni mogla sprejeti vseh poslušalcev, ki bi si želeli slišati njihov jubilejni koncert, so ostali pri nameri po nečem večjem.

"Za Križanke smo se dogovorili, ker športne dvorane, kot sta Hala Tivoli ali Stožice, odklanjamo, ker ambient ni pisan naši glasbi na kožo. Možnosti bi bili še Kongresni trg ali grajsko dvorišče, a je enaka zgodba z vremenom. Smo pa občutili, da je prisoten dvom, kako bo 29. maja koncert v Križankah, kjer so žerjavi. Strehe sicer še vedno ne bo, ker so arheologi našli rimske ostanke, imamo pa potrditev za preddverje Križank. Termin tako ostaja in vsebina tudi," je pojasnil Kozlevčar.

Z roko v roki so pripravili dva koncerta: 29. maja najprej New Swing Quartet, naslednji večer pa jubilej Ota Pestnerja, ki prav tako praznuje 50-letnico solistične kariere. "Tako da bomo malo gostovali, mi pri njemu, on pri nas," se je pošalil Kozlevčar. In spored? Odločili so se za nekoliko bolj zabaven program, poleg stilno prečiščenega sporeda za občinstvo, ki ima rada zgolj gospel, bo po njegovih besedah skupaj z Big bandom Slovenske vojske mogoče slišati tudi cel kup vedrih skladb, ki po izvoru niso gospel ali spiritual, ampak so iz obdobja ameriškega swinga in big bendov večinoma v aranžmajih Jožeta Privška. "Rekli smo si, dajmo oživiti ves bigbendovski program, ki smo ga izvajali pri nas."

Spremljala jih bo tudi zasedba The Mood Swingers, ki je nastopila kot poseben gost presenečenja v Unionski dvorani. Gre za nov ansambel, v katerem so po Kozlevčarjevih trditvah najboljši slovenski studijski glasbeniki, ki spremljajo tudi druge domače izvajalce. V njem so bas kitarist Anže Langus Petrović, bobnar Jure Rozman, kitarist Marko Hrvatin in klaviaturist Gašper Konec. "Od sodelovanja z New Swing Quartetom so si nadeli to ime, kajti njihova največja kvaliteta je, da lahko v trenutku zamenjajo razpoloženje in s tem tudi glasbeni stil."

Ob pripravah na jubilejni koncert so New Swing Quartet odkrili lastne stilne podvige izpred desetletij, ko so z najboljšimi domačimi jazzovskimi glasbeniki posneli albume, ki so zbudili pozornost zunaj meja države. "Danes odkrivamo, kaj je bilo takrat tako drugačnega. S pomočjo The Mood Swingers smo temu dodali še povsem novo strast: oni uživajo z nami, ker jim je to vintage, nam pa dajejo svežo, mladostno energijo. Vsekakor bodo iste skladbe izvajane z novo energijo," napoveduje sogovornik.

New Swing Quartet je pred 50 leti začel iz ljubezni do gospel glasbe, ki jo je izvajal Golden Gate Quartet. Člani so prišli živet v Pariz in to zvrst zanesli v Evropo. Na začetku so bili, kot Kozlevčar slovenski kvartet označuje danes, pravzaprav cover Golden Gatea. Ker glasba ni bila notirana, so se z njimi spoprijateljili, prišlo je do sodelovanja in skupnih plošč, mnogokrat so jim pomagali pri besedilih, ker je črnska angleščina nekoliko drugačna.

V poznih 80. letih pa so zvočnost in izvajalsko prakso Golden Gatea začeli presegati in vanjo vnašati pretežno jazzovske elemente in drugačno postavitev glasov, drznejšo harmonijo in novo pulzacijo. Skladbe, ki so jih temnopolti izvajali pretežno v hitrem tempu, so New Swing Quartet izvajali v bluesu ali počasneje in obratno.

"Ko smo v 90. letih šli na prvo turnejo v ZDA, kjer smo imeli na desetine koncertov po vzhodnem delu in smo s severa prišli bolj na jug, v baptistične in ostale protestantske cerkve, se skoraj nismo zavedali, da črnsko glasbo nosimo temnopoltim. Po eni strani so se nas zaradi ostankov rasizma najprej celo malo izogibali. Pri njih se je ta glasba stilno spremenila, mi pa smo jim prinesli nazaj zelo prvinski gospel - solid gospel, kot mu pravijo. V tem smislu smo jim zveneli zelo južnjaško in smo prodrli v najbolj gledane televizijske šove. Tudi naši novi aranžerski prijemi, implementacije jazzovskih prvin, so bili narejeni z ljubeznijo in odgovornostjo in njim navkljub smo tradicijo in izročilo gospelovske kulture pretanjeno negovali," je pojasnil Kozlevčar.

Gospel in tudi spiritual, ki se jima New Swing Quartet posveča, sta po njegovih besedah izvajalsko precej povezana s t.i. barbershop petjem in načinom njihovega harmoniziranja. Čeprav se je iz pretežno moških kvartetov do danes zelo razširil, tako programsko in repertoarno kot izvedbeno, je bil izhodiščno pet a cappella, pozneje so ga izvajali s combo jazz zasedbo - triom ali kvartetom. "Plesna glasba za velike šove in v časih, ko ozvočenja še skoraj ni bilo, pa se je izvajala z big bendom. Potem so ozvočili samo vokal, medtem ko big bend še vedno igra akustično. To bodo tri značilne izrazne poteze našega koncerta in v preddverju Križank nameravamo pripraviti tudi tak zvok."

Na koncert so ambasadorji slovenske kulture, ki so z ameriško zvrstjo prodrli tako v Sovjetsko zvezo kot v Ameriko, povabili prijatelje glasbenike, ki so kdajkoli sodelovali s kvartetom, med drugim Alfija Nipiča in Alenko Godec. Ob svojem povratku so dobili tudi že nekaj povabil iz Evrope in Balkana, med drugim na sarajevski festival in Dubrovniške poletne igre, ki ju bodo po Kozlevčarjevih predvidevanjih najverjetneje obiskali prihodnje leto. "A najprej bomo pocrkljali domačo publiko, ker nas je ta negovala vseh 40 delujočih let."

In kaj bo sledilo večer kasneje? "Že v času, ko je New Swing Quartet še deloval, nato pa prekinil pred točno desetimi leti, si je Oto želel peti predvsem v živo z velikimi orkestri, a zaradi krize in kupne moči tega takrat ni bilo veliko. Njegov koncert bo prav tako z vojaškim big bendom, pripravlja precej presenečenj, ne bo pozabil, da so ga v slovenskem prostoru ustoličile slovenske popevke, ki so mu jih pisali velikani, kot sta Jože Privšek in Elza Budau, pokazal pa bo tudi naklonjenost do izvajalcev, kot je Elvis Presley. Več pa v njegovem imenu ne bi smel razkriti," je še dodal Kozlevčar.