Svet 16.5.2018 6:00

V muzeju Victoria & Albert junija razstava osebnih predmetov Fride Kahlo

London, 16. maja - V londonskem muzeju Victoria & Albert za junij napovedujejo odprtje razstave osebnih predmetov in oblačil, ki jih je nekdaj nosila in uporabljala znamenita mehiška umetnica Frida Kahlo (1907-1954). Kot piše na spletni muzeja, omenjena zbirka še nikoli ni bila razstavljena izven Mehike.

Med drugim bo na razstavi mogoče videti črno-belo fotografijo Fride Kahlo, ki je bila posneta okoli leta 1926 ter nekaj kozmetike - lake za nohte in rdečilo za ustnice. Med vidnejšimi eksponati na razstavi v muzeju izpostavljajo tudi tradicionalno mehiško oblačilo huipil iz bombaža in potiskano bombažno temno modro krilo z obrobo iz bele strojne čipke, modro bluzo iz satena in nožno protezo z rdečim usnjenim škornjem.

Frida Kahlo, katere življenje so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z Diegom Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke, se je v spomin mnogih vtisnila s svojimi avtoportreti ter z rabo intenzivnih, živahnih barv.

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike za časa njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih minulega stoletja.

Razstava v muzeju Victoria & Albert bo na ogled od 16. junija do 4. novembra.