Slovenija 16.5.2018 8:00

V Narodni galeriji plakati, ki so v zadnjih sto letih nagovarjali k obisku razstav

Ljubljana, 16. maja - Večino razstav Narodne galerije, katere začetki segajo v september 1918, praviloma spremlja razstavni katalog, pomembnejše razstave tudi plakat. Zbirka ohranjenih plakatov, oblikovanih za promocijo razstav, bodo na ogled na razstavi Plakati Narodne galerije s podnaslovom 100 let razstav, ki jo odpirajo danes. Odprta bo do 23. septembra.

Ljubljana, Cankarjeva ulica. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjeva ulica.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani Narodne galerije, se je v galerijski zbirki plakatov, ki obsega prek 3600 listov, do sedaj ohranilo 161 različnih plakatov, oblikovanih za promocijo stalnih galerijskih razstav, občasnih domačih in gostujočih razstav v Narodni galeriji ter razstav Narodne galerije, ki so gostovale po Sloveniji in v tujini.

"Plakat je vidno sporočilo, ki je bilo v prvih desetletjih obstoja Narodne galerije poleg periodičnega tiska edini medij, ki je nagovarjal prebivalstvo k obisku razstav. Kot močnejše sredstvo komuniciranja z ljubitelji lepih umetnosti pa kljub razvoju in uveljavitvi novih medijev ostaja prisoten vse do danes - tako pri nas, kot v tujini," so dodali pri Narodni galeriji.

Zgodnejši plakati za razstave so bili namenjeni pešcem in počasnemu prometu, zato je bilo na njih več besedilnih elementov. Komunikacija je bila zagotovljena, saj je bil mimoidoči od plakata oddaljen le nekaj korakov. Grafično so jih oblikovali slikarji, pozneje tudi arhitekti. Snovali so predloge za tisk plakatov, na katerih pa je podoba dobivala vse pomembnejše mesto.

Tudi prve likovno opremljene plakate za Narodno galerijo so zasnovali slikarji: Matej Sternen (1870-1949) za razstavo slovenskega portretnega slikarstva leta 1925, Veno Pilon (1896-1970) za gostovanje Narodne galerije v Pragi leta 1927 in Gojmir Anton Kos (1896-1970) za skupinsko razstavo Kos-Dolinar-Pavlovec dve leti pozneje.

Večji del plakatov iz časa med obema vojnama je bil skromnejši, bili so zgolj besedilni, za njihovo podobo pa so poskrbeli tiskarski mojstri. Ta praksa se je delno nadaljevala tudi po letu 1945. V naslednjih 15 letih sta ob sodelovanju kustos in tiskar na plakat včasih umestila tudi reprodukcijo likovnega dela.

Prelomno leto za razstavne plakate Narodne galerije predstavlja leto 1961. Tedaj so za svojo uspešno razstavo Barok na Slovenskem naročili oblikovanje plakatov kar dvema arhitektoma - Vlastu Kopaču (1913-2006) in Janezu Valentinčiču (1904-1994).

Naslednjih 30 let so se pod plakate Narodne galerije vse pogosteje podpisovali arhitekti, slikarji in ilustratorji, pa tudi drugi neprofesionalni oblikovalci. V samostojni Sloveniji pa Narodna galerija oblikovanje plakatov naroča izključno profesionalcem.

Razstava je del obeleževanja 100. obletnice delovanja Narodne galerije.