Na hitro prelistano 19.5.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. maja - Mladinska knjiga je izdala drugo knjigo instapoetinje Rupi Kaur Sonce in njeno cvetje, založba UMco pa Triglavske poti Sama Ruglja ob 240-letnici prvega vzpona na Triglav. Pri založbi *cf je izšla knjiga Catherine Samary Komunizem v gibanju: zgodovinski pomen jugoslovanskega samoupravljanja, pri založbi Miš pa Konec skrivalnic Lesleyja Choycea.

Ljubljana. Knjiga francoske filozofinje Catherine Samary z naslovom Komunizem v gibanju. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga francoske filozofinje Catherine Samary z naslovom Komunizem v gibanju.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Lesleyja Choyceja z naslovom Konec skrivalnic. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Lesleyja Choyceja z naslovom Konec skrivalnic.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sama Ruglja z naslovom Triglavske poti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sama Ruglja z naslovom Triglavske poti.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka kratkih pesmi kanadske pesnice indijskih korenin Rupi Kaur z naslovom Sonce in njeno cvetje. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka kratkih pesmi kanadske pesnice indijskih korenin Rupi Kaur z naslovom Sonce in njeno cvetje.
Foto: STA

SONCE IN NJENO CVETJE - RUPI KAUR ZNOVA O LJUBEZNI in OSEBNOSTNI RASTI

Mlada kanadska pesnica indijskih korenin Rupi Kaur je zaslovela na Instagramu in s svojo prvo knjižno izdajo Med in mleko tako rekoč čez noč osvojila vrhove vseh lestvic najbolje prodajanih knjig. Izjemen uspeh gre pripisati njeni preprosti poeziji, ki ne potrebuje dolgih in zapletenih razlag. Njena poezija je, kot sama večkrat zatrjuje, jasna in neposredna, ter nikakor ne enoznačna. Njene pesmi, nabite s čustvi in globokimi metaforami, vsebinsko zaobjamejo vse, okoli česar se vrti (mlado) življenje, ter so opremljene z ilustracijami.

Druga zbirka kratkih pesmi, med katerimi so tudi dvovrstičnice, je razdeljena na štiri vsebinske sklope, ki iščejo vzporednico v naravi: venenje, padanje, koreninjenje, brstenje in cvetenje. Tematsko se pesnica loteva okrevanja in osebnostne rasti. Iz ovenelega cveta nastane novo seme, ki se ukorenini, raste in slednjič znova razcveti.

TRIGLAVSKE POTI - HVALNICA HOJI IN POTEPANJA NA VRH SLOVENIJE

Samo Rugelj se v svoji novi knjigi s prijateljico iz mladosti odpravi iz Ljubljane na vrh Triglava. Pot ju vodi čez griče in doline, čez hribe in soteske, obenem pa je to potepanje, mešanica potopisa, eseja in osebnih spominov, za avtorja tudi odlično izhodišče za razmislek o blagodejnosti hoje kot najbolj naravnem človekovem gibanju in njegovih dosedanjih vzponih na najvišji slovenski vrh, ki je v marsičem zaznamoval njegovo življenje.

"Ob omembi Triglava se vedno zdrznem. Vedno trznem. Vedno se spomnim, da je čas, da je treba spet gor. Vedno začutim, da me kliče. Sicer morda sedim v pisarni in gledam v ekran, vendar si lahko, kot s kakim sofisticiranim računalniškim programom, vizualiziram vso pot do Triglava. Vsak vzpon, vsako dolino, vsak kilometer. Voham njegov zrak, po licih čutim pihanje vetra z njegovega vrha, njegove meglice mi solzijo oči. Triglav. Vem, da je tam nekje," v knjigi piše avtor, sicer urednik, založnik, publicist ter od malega ljubiteljski pohodnik in hribolazec.

KOMUNIZEM V GIBANJU - TEHTEN PRISPEVEK K PROUČEVANJU NAŠE ZGODOVINE

Kot so zapisali pri založbi cf*, francoska filozofinja Catherine Samary v knjigi analizira zgodovino jugoslovanskega socialističnega poskusa v celotnem obsegu njegovega trajanja od začetkov ob prelomu s stalinistično Sovjetsko zvezo do končnega razpada države in sistema. Raziskuje, kako so politične odločitve in pravne ureditve poskušale poseči v protislovja družbenih in gospodarskih procesov v povojni Jugoslaviji, kakšni so bili njihovi uspehi in kako je prišlo do končnega zloma.

Avtorica z ekonomsko in sociološko analizo prikazuje možnosti, ki jih je odpiralo jugoslovansko samoupravljanje in ugotavlja njegove meje. Ekonomsko analizo ves čas dopolnjuje z raziskovanjem, kakšne širše družbene učinke in posledice so imeli gospodarski procesi in politični posegi vanje. Jugoslovansko dogajanje proučuje v kontekstu dogajanj v drugih deželah zgodovinskih socializmov in v okviru svetovnih procesov.

KONEC SKRIVALNIC - DA SI TO, KAR SI, JE POTREBEN POGUM

"Da si to, kar si, je potreben pogum," je zapisano na hrbtni platnici knjige Konec skrivalnic, ki je pri založbi Miš izšla v zbirki Iziberi. Zgodba spremlja Ethana in Gabriello oz. Gabe, ki si vsak po svoje skušata izboriti svoje mesto v svetu. Ethan ima včasih napade tesnobe in se zato zapira vase, Gabe pa čuti pritisk okolice, naj se oblači in obnaša bolj kot dekle. Dobivati začne celo grožnje. Takrat Ethan najde moč, da se upre njenemu mučitelju. A vse gre narobe in nenadoma je v škripcih Ethan.

Lesley Choyce že več kot 30 let poučuje angleški jezik in kreativno pisanje ter je avtor številnih leposlovnih del, kratkih zgodb, zbirk poezije, kreativnih neliterarnih besedil ter romanov za mladino. Prejel je knjižno nagrado dartmouth, nagrado za poezijo atlantic in nagrado Ann Connor Brimer.