Slovenija 17.5.2018 10:43

Rdeča nit prihodnje sezone v SNG Drama Ljubljana intimno doživljanje sveta

Ljubljana, 17. maja - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Ljubljana bo sezona 2018/19 v duhu intime. Po letošnji slavnostni sezoni, v kateri so proslavili 150. obletnico ustanovitve Dramatičnega društva in 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, bo tokrat v središču posameznik in njegovo intimno doživljanje sveta.

Program je nastal z mislijo na kaotičen svet, v katerem naraščata populizem in konservativizem, izgubljata se intimnost in zasebnost, naše osebne podatke pa obdelujejo po mili volji. To je svet, ki ga po besedah ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja ne obvladujemo več. "Misel pri snovanju repertoarja je tako vodila k najintimnejšemu bistvu in najelementarnejšim odnosom. Pogledati vase je hkrati najtežja in najpreprostejša misija," je poudaril.

Kot so sporočili iz SNG Drama Ljubljana, bo nova sezona ponudila šest premier na velikem odru, pet v Mali drami in tri gledališke eksperimente na levem odru v okviru Drama Laboratorija.

Intimo na velikem odru bo septembra odprla prva slovenska uprizoritev nemške drame Dee Loher Tatovi v režiji Ivane Djilas, oktobra bo sledila premiera Emilia Galotti, ki jo bo po istoimenski drami Gottholda Ephraima Lessinga iz leta 1772 na oder postavil Igor Vuk Torbica.

Decembra na veliki oder prihaja krstna uprizoritev besedila V imenu matere, ki ga je Ivo Svetina napisal po naročilu gledališča. Ivica Buljan bo režiral potovanje družine S., napol dokumentarno pripoved o rodu izpod Stola, ki je želel sooblikovati zgodovino in iz katerega je izhajala tudi Prešernova mati Mina.

Začetek leta prinaša dramo Ivanov Antona Pavloviča Čehova. Režiral bo Aleksandar Popovski. Februarja bo sledila Ali, prva slovenska uprizoritev priredbe po znamenitem filmu Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali v avtorstvu Milana Markovića Matthisa in režiji Sebastijana Horvata. Zadnja premiera na velikem odru pa bo komedija Razbiti vrč Heinricha von Kleista v režiji Vita Tauferja.

Dogajanje v Mali drami bo odprla intimna dramska opera o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi, Deklica s strunami režiserja Marjana Nečaka, pri projektu sodelujeta še Maja Hrgović in Ana Bunteska, nadaljevala pa avtobiografska odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože v režiji Ivane Djilas. Obe deli bosta sicer predstavljeni že v okviru 5. Drama Festivala, 26. oz. 31. maja.

Decembra na spored Male drame prihaja prva slovenska uprizoritev igre Stephena Karama Ljudje v režiji Nine Šorak, do konca sezone se bosta zvrstili še novo dramsko besedilo Nebojše Popa-Tasića z zgodbo o prepovedani družinski intimi Bedenje v režiji Mareta Bulca in vpogled v iskren sodoben odnos dveh 30-letnikov Pljuča Duncana Macmillana v režiji Žige Divjaka.

Še naprej bodo delovali programski sklopi Družabno Družbeno, Nova branja, Drama Klub, Mlada Drama, Drama Laboratorij, Drama Festival in Literarna potovanja z Beletrino. Nedelje bodo tudi v prihodnje rezervirane za koncerte, v ciklu Drama Akustika se jih bo zvrstilo 11.

Novost je Šugmanov salon, v spomin in poklon dolgoletnemu članu ansambla Drame Jerneju Šugmanu. V salonu bodo potekali pogovori, predvajanja arhivskih posnetkov predstav in predavanja. Odprli ga bodo na 5. Drama Festivalu.