Svet 19.5.2018 5:00

S številnimi prireditvami praznovanje Cankarjevega leta tudi v Trstu

Trst, 19. maja - Letošnjo 100. obletnico smrti velikega slovenskega literata Ivana Cankarja bodo s sklopom dogodkov vse do konca leta obeležili tudi v Trstu. Slovenski klub je v sklopu niza dogodkov Cankar v Trstu za danes pripravilo voden ogled z Marto Ivašič po Cankarjevem delavskem Trstu, ki vodi od Sv. Jakoba do Velikega trga.

Vrhnika. Doprsni kip slovenskega literata Ivana Cankarja. Foto: Bor Slana/ STA Arhiv STA

Vrhnika.
Doprsni kip slovenskega literata Ivana Cankarja.
Foto: Bor Slana/ STA
Arhiv STA

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Nad koordinacijo vseh prireditev bdi Slovenska kulturno-gospodarska zveza. Po današnjem vodstvu se v torek na Univerzi v Trstu obeta še predavanje Jadranke Cergol v italijanščini Ivan Cankar: Bios e Opus, namenjeno vsem, ki največjega slovenskega pisatelja in dramatika še ne poznajo, saj se bo predavateljica posvetila Cankarjevemu življenju, delu in kritični misli. Dogodek je nastal v sklopu programa Slovenščina na tujih univerzah Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

Do konca leta v sklopu niza Cankar v Trstu obeta še več dogodkov. Zveza slovenskih kulturnih društev za 7. oktober pripravlja izlet, namenjen odkrivanju Cankarjeve Ljubljane, Peter Kolšek bo prav tako oktobra v Narodnem domu predaval na temo Cankar in ženske, ime Ivana Cankarja pa bo v prihodnji sezoni večkrat odmevalo z odra Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki bo repertoar sicer razgrnilo junija.

Obeta se nekaj novih prevodov. Založništvo tržaškega tiska za jesen pripravlja dvojezični izbor Cankarjeve proze, založba Comunicarte Edizioni pa izid Cankarjevega Hlapca Jerneja v prevodu Darje Betocchi s podobami Uga Pierrija. Študentje Katedre za slovenski jezik pri Oddelku za tolmače in prevajalce Univerze v Trstu pa bodo v sklopu projekta Svetovni dnevi Ivana Cankarja v koordinaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik s svojimi prevodi v italijanščino sodelovali pri oblikovanju Antologije literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike.

Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm bo v sklopu Primorskih slovenističnih dnevov 13. in 14. decembra pripravilo strokovni Simpozij o Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti. Beseda bo tekla o pisateljevem delu z literarnega, jezikovnega, političnega, filozofskega in psihološkega zornega kota. Še pred tem pa bo 27. in 28. septembra v Vidmu potekal Slovenski slavistični kongres, na katerem se bodo dotaknili tudi teme Jubilejni Cankar.

Celostno grafično podobo Cankarjevega leta v Trstu je ustvaril Aleš Brce. Navdih za migetajoče brke, ki se pojavljajo v logotipu projekta, je dobil v močnih sunkih burje. Zlati barvni elementi namigujejo na slovesnost tega jubileja, so še sporočili iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze.

Projekt je odprte narave, tako da bodo vse dogodke, ki se bodo v Trstu še zgodili v sklopu Cankarjevega leta, sproti objavljali na spletni strani www.cankar-trst.org.