Svet 22.5.2018 5:30

V muzeju Prado poleti portreti italijanskega slikarja Lorenza Lotta

Madrid, 22. maja - V Muzeju Prado za junij napovedujejo razstavo portretov italijanskega slikarja Lorenza Lotta (1480-1557). Kot piše na spletni strani muzeja, velja Lotto za enega največjih renesančnih portretistov. Njegove portrete odlikujejo pestrost tipologij, očitna ali prikrita simbolika in psihološka karakterizacija upodobljencev.

Španija, Madrid. Muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z naštetim in še nekaterimi poudarki, ki jih je uporabil, je umetnik definiral družbeni status portretirancev in njegova zanimanja, so še zapisali v muzeju.

Lorenzo Lotto se je rodil v Benetkah. Nanj sta vplivala beneška slikarja Giovanni Bellini in Antonello da Messina, a tudi Rafael, čigar dela je spoznal med bivanjem v Rimu (1508-12). Kasneje je krajši čas delal v Bergamu. Okoli leta 1526 se je v Benetkah navdušil nad Tizianom.

Bil je eden od pomembnejših mojstrov cinquecenta, znan po prepričljivih portretih in dramatično-mističnih upodobitvah sakralnih motivov. V slikarstvu je združil žareče barve beneških slikarjev in klasičnost Rafaela. Uporabljal je mogočne svetlobne učinke in razgibano kompozicijo.

Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Nacionalno galerijo v Londonu, bo v madridskem muzeju na ogled od 19. junija do 30. septembra.