Svet 23.5.2018 7:15

Umrl ameriški pisatelj in Pulitzerjev nagrajenec Philip Roth

New York, 23. maja - V 86. letu starosti je v torek umrl ugledni ameriški pisatelj Philip Roth, ki je leta 1998 za svoj roman Ameriška pastorala prejel Pulitzerjevo nagrado. Veljal je za enega od osrednjih ameriških avtorjev druge polovice 20. stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Sveča. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sveča.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Najbolj znan je bil po svojih opisih življenja ameriških Judov, a z univerzalnim sporočilom. Kot je sam dejal: "Ne pišem judovsko, pišem ameriško."

Roth sicer velja za enega najplodovitejših in cenjenih pisateljev in pogosto so ga omenjali kot morebitnega Nobelovca, a se mu je ta nagrada izmuznila.

Poleg Ameriške pastorale se je proslavil tudi z romanom Portnoyeva tožba ter z deloma Poročila sem se s komunistom in Človeški madež.

Literarni svet Rotha vsebuje veliko avtobiografskih elementov, osredotoča pa se na eksistencialna vprašanja slehernika, od vere in ideologije do družine, seksualnosti in smrti.

Roth je nacionalno knjižno nagrado prejel že pri 26 letih za roman Zbogom, Columbus. Za svoje delo je prejel tudi dve nacionalni nagradi literarnih kritikov in tri nagrade PEN/Faulkner. Leta 2001 je prejel zlato medaljo za leposlovje Ameriške akademije za umetnost in literaturo.

Njegova zadnja knjiga, Nemesis, je izšla leta 2010. V slovenščino so prevedena še njegova dela Ogorčenje, Slehernik, Umirajoča žival, Zarota proti Ameriki, Profesor poželenja in Prevara.

Philip Milton Roth se je rodil 19. marca 1933 v Newarku. Bil je vnuk Judov, ki so se v 19. stoletju v okviru migracijskega vala iz Evrope priselili v ZDA.