Slovenija 25.5.2018 5:00

V mariborskem Mestnem parku operna noč

Maribor, 25. maja - V okviru festivala Ezl ek bodo nocoj v mariborskem Mestnem parku ponovno priredili operno noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje dreves privabi na tisoče ljudi. V soboto bosta sledila humanitarni pohod in tradicionalni Poklon Ezl eku, v nedeljo pa mestni piknik.

Maribor. Mariborski Mestni park. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Mariborski Mestni park.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Festival se je razvil iz dogodka, ki ga je društvo Ezl ek vrsto let prirejalo v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria v Mariboru. Pomembna prelomnica je bila pred štirimi leti, ko so v dogajanje vključili opero na prostem, ki je v javnosti naletela na zelo dober odziv.

Koncert, ki se začne ob 20.30, bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Med njimi bodo Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec in Jure Počkaj.

Ob tej priložnosti bodo predstavili najlepše operne melodije iz največjih uspešnic Giuseppeja Verdija, Giacoma Puccinija, Charlesa Gounoda, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Umberta Giordana, Gaetana Donizettija, Roberta Stolza, Franza Leharja in Eduarda di Capue. Prav tako bodo poslušalci lahko prisluhnili izboru odlomkov iz opernih del, ki jih bodo v mariborski Operi izvedli v prihodnji sezoni.

Dogodek velja za neke vrste napoved nove sezone v SNG Maribor. Repertoar za 2018/2019 bodo javnosti predstavili dopoldne na novinarski konferenci.

V nadaljevanju festivala Ezl ek bo dan kasneje dobrodelno društvo Koraki za korakce v Mestnem parku izvedlo 11. dobrodelni pohod, v središču mesta pa bo potekal 15. Poklon Ezl Eku. Med nastopajočimi na Grajskem trgu bodo Jože Grobler, Ivo Mojzer in Milan Petrovič, naziv Frajer Ezl eka pa letos pripada Dragu Šauperlu.

Festival se bo zaključil v nedeljo z Mestnim piknikom v mestnem parku. Po lanski uspešni izvedbi bodo v osrednjem mariborskem parku v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci pripravili piknik prostore in piknik košarice, ki jih bodo spremljale delavnice za otroke in starejše ter športne aktivnosti v naravi.

Festival organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in drugimi podporniki dogodka. Pri izvedbi piknika sodeluje tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Glavni namen festivala je prav medgeneracijsko druženje in popestritev kulturne ponudbe v mestu.