Svet 24.5.2018 6:00

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju kmalu slike iz ruskega muzeja Ermitaž

Dunaj, 24. maja - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju za junij napovedujejo odprtje razstave Stari mojstri iz zbirke muzeja Ermitaž - mojstrovine od Botticellija do van Dycka. Razstava bo 14 mojstrovin iz muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu postavila v dialog s pomembnimi deli iz zbirke Umetnostnozgodovinskega muzeja.

Kot piše na spletni strani Umetnostnozgodovinskega muzeja, bo med drugim mogoče videti dela Botticellija, Tintoretta, Rembrandta in van Dycka.

Reprezentativen izbor mojstrovin iz dveh velikih zbirk bo ponudil dober vpogled v evropsko slikarstvo od renesanse do zgodnjega neoklasicizma. Obenem bo prikazal, kako slike iz obeh zbirk, ki jih povezuje skupna evropska kulturna regija, komunicirajo druga z drugo.

Kot je še mogoče prebrati na spletni strani dunajskega muzeja, instituciji povezujejo zgodovinske paralele in institucionalni parametri. Obe zbirki sta nastali kot vladarski zbirki, ob koncu prve svetovne vojne sta postali nacionalni zbirki.

Obe imata domicil v edinstvenih stavbah, ki predstavljata vidni arhitekturi 18. stoletja v Rusiji in 19. stoletja v Avstriji. Obe sta tudi neločljivo povezani z zgodovinskima središčema mest, v katerih imata domicil, poleg tega sta obe osrednji zbirki v svojih državah.

Razstava Stari mojstri iz zbirke muzeja Ermitaž bo na Dunaju na ogled od 6. junija do 2. septembra.