Slovenija 24.5.2018 13:44

Pahor bo z zlatim redom za zasluge odlikoval Borisa Cavazzo

Ljubljana, 24. maja - Predsednik republike Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval igralca Borisa Cavazzo za izjemen ustvarjalni opus. Vročil pa je še tri medalje za zasluge: skladatelju Avgustu Ipavcu, predsedniku Kulturnega doma v Gorici Igorju Komelu ter Mihaelu in Jelici Horjak za promocijo Kočevskega.

Ljubljana. Igralec Boris Cavazza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Boris Cavazza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Boris Cavazza je zlati red za zasluge prejel za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je v zadnjih petih desetletjih odločilno zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor, ter za predano pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Ljubitelje gledališča je Cavazza očaral že s prvimi epizodnimi liki, dokončno pa je občinstvo prepričal z izjemno ustvarjalno energijo v glavnih vlogah. "Je nemirni iskalec in ustvarjalec, katerega upodobitve strasti, izgub, bolečin, ponižanj in iluzij njegovih junakov so se trajno zapisale v slovenski gledališki spomin. Na domačih in tujih odrih je odigral nad 100 vlog in zanje prejemal najprestižnejše nagrade. V 90-ih letih se je začel uveljavljati tudi kot gledališki režiser," piše v utemeljitvi, posredovani iz predsednikovega urada.

Cavazza se je uveljavil tudi v svetu filma in prav tako prejel številne nagrade. Skupno je nastopil v 50 filmih in napisal scenarije za štiri celovečerce. Poleg navedenega pa je Cavazza kot redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo med letoma 1995 in 2002 kalil igralski podmladek, ki je v njem prepoznaval igralski vzor, karizmatičnega ustvarjalca in živo legendo, še piše v utemeljitvi.

Avgusta Ipavca je predsednik z medaljo za zasluge odlikoval za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Kot piše v utemeljitvi "celotni Ipavčev opus jemlje navdih iz spoštovanja do človeškega stvarstva in vsega božjega. Prelito v glasbeni jezik, ki ne potrebuje posrednikov, je njegovo humanistično sporočilo tudi dragoceno sporočilo slovenske ustvarjalnosti".

Medaljo za zasluge je prejel tudi predsednik Kulturnega doma v Gorici Komel za uspešno uveljavljanje Kulturnega doma v Gorici: "Komel, ki je bil pred tem dolgo časa ravnatelj doma, sodi med osebnosti, ki so z vztrajnostjo in veliko družbeno-politično zavzetostjo veliko prispevale k rasti in razvoju kulturne dejavnosti na Goriškem in v celotnem obmejnem prostoru."

Enako odlikovanje sta prejela še zakonca Mihael in Jelica Horjak za življenjsko delo pri ohranjanju narave v Kočevskem Rogu in za promocijo Kočevskega. "Zakonca Horjak sta s svojim dolgoletnim požrtvovalnim delom uspela uspešno uravnavati ekosistemska ravnovesja v prvinski divjini slovenske naravne dediščine. Za njun prispevek k ohranjanju naravnega bisera, na katerega smo lahko ponosni, jima je država iskreno hvaležna," med drugim piše v utemeljitvi.