Svet 28.5.2018 5:00

V Muzeju Londona na ogled razstava z naslovom Preminuli Rimljani

London, 28. maja - V Muzeju Londona so na ogled postavili razstavo z naslovom Preminuli Rimljani. Postavitev združuje več kot 200 predmetov, ki so jih arheologi našli med izkopavanji na območju antičnih rimskih pokopališč v britanski prestolnici. Med njimi je tudi rimski sarkofag, ki so ga našli v londonskem predelu Southwark.

Omenjeni sarkofag je šele tretji, ki so ga arheologi izkopali na območju Londona po letu 1999, piše na spletni strani muzeja. Ob njem so predstavljeni posmrtni ostanki - kosti in pepel - še 28 prebivalcev Londona, ki so ji našli med arheološkimi izkopavanji na območju antičnih rimski pokopališč.

Predmeti, ki so jih našli v rimskih antičnih grobovih, pričajo o tem, kako so ljudje v antičnem Londiniumu dojemali smrt. Mnoge so v mesto prinesli iz drugih koncev rimskega imperija, kar priča o dobrih povezavah Londona z drugimi mesti že v času antike.

Med drugim so v razstavo vključeni nagrobniki, nakit ter žare različnih velikosti in oblik. Zogleneli ostanki hrane in čaše, v katerih je morda nekdaj bila pijača, pa pričajo o tem, kako so prebivalci antičnega mesta svoje družinske člane in prijatelje opremili za pot v onostranstvo.

Razstava bo na ogled do 28. oktobra.