Svet 26.5.2018 10:48

Nobelove nagrade za literaturo morda ne bodo podelili niti prihodnje leto

Stockholm, 26. maja - Direktor Nobelovega sklada, ki upravlja denarna sredstva za Nobelove nagrade, Lars Heikensten je za švedski javni radio povedal, da 2019 ne bo nujno leto, ko bodo ponovno podelili Nobelovo nagrado za literaturo. To se bo po njegovih besedah zgodilo, ko bo si bo Švedska akademija ponovno pridobila zadostno zaupanje v javnosti.

Nobelova nagrada za literaturo letos ne bo podeljena, ker se Švedska akademija sooča s spolnim škandalom.

Temni oblaki so se nad akademijo zgrnili novembra lani, ko je časnik Dagens Nyheter v luči globalne kampanje Jaz tudi objavil izjave 18 žensk, med katerimi so bile tudi žene in hčere nekaterih članov akademije, ki so trdile, da jih je med letoma 1996 in 2017 spolno nadlegoval eden najvplivnejših moških na stockholmskem kulturnem prizorišču. Šlo je za soproga ene od takratnih članic akademije, pisateljice Katarine Frostenson, uglednega francoskega fotografa Jean-Claudea Arnaulta.

Zaradi škandala je odstopilo več članov Švedske akademije, med njimi vodja akademije Sara Danius, prva ženska na čelu te institucije od njene ustanovitve leta 1786.

Heikensten je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da leto 2019 nikakor ne predstavlja nekega roka, ko bo nagrada za literaturo ponovno podeljena. Tuji mediji so sicer poročali, da bodo letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo razglasili vzporedno z nagrajencem za leto 2019.