Slovenija 28.5.2018 9:34

V Novem mestu 41. Dolenjski knjižni sejem

Novo mesto, 28. maja - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli 41. Dolenjski knjižni sejem, ki bo potekal do petka, 1. junija. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in lokalna knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero, priredili več pogovorov in srečanje najmlajših literatov.

Ljubljana. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Predsednik Kulturno umetniškega društva Krka Mitja Pelko je za STA povedal, da bodo na sejmu predstavili več kot 1800 knjig oziroma glavnino od lanskega do letošnjega sejma izdanih knjig večine slovenskih založb.

Na letošnjem knjižnem sejmu želijo sicer izpostaviti tudi pomen jezika in prisluhniti pogovoru o njegovi zgodovini, predvsem pa različnim izkušnjam in z jezikom povezanim sodobnim vprašanjem, je še dodal.

Po podatkih Krkinega kulturnega društva bodo gostje drevišnjega slavnostnega odprtja jezikoslovec Kozma Ahačič, pesnik Ivo Svetina in igralka Milena Zupančič.

V okviru knjižnega sejma bodo nato v torek zvečer predstavili knjigo Mančkarada, gosta večera bosta ilustrator Marjan Manček in urednica Irena Matko Lukan.

V sredo opoldne bodo sledile knjižne POPslastice z Nino Kožar in Jožetom Robežnikom oziroma prireditev, s katero novomeška Knjižnica Mirana Jarca med območnimi osnovnimi šolami zabavno promovira bralno kulturo.

V četrtek proti večeru bodo pripravili še območno srečanje najmlajših literatov V majhnem plašču besed za učence dolenjskih osnovnih šol. Gostja srečanja bo prevajalka Jelena Isak Kres.

Vse v sklopu Dolenjskega knjižnega sejma razstavljene knjige bodo naprodaj z 10-odstotnim popustom, so še sporočili njegovi prireditelji.

V Kulturno umetniškem društvu Krka so ob lanski 40. obletnici omenjene prireditve poudarili, da Dolenjski knjižni sejem "že od maja 1978 oziroma štiri desetletja in leto za letom ostaja zavezan poudarjanju pomena besed in knjig, pomena znanja in razvoja ter tradiciji druženja vrhunskih ustvarjalk in ustvarjalcev z njihovimi bralkami in bralci".