Svet 29.5.2018 5:00

Arhiv Richarda Wagnerja bodo digitalizirali

Bayreuth, 29. maja - V arhivu v mestu Bayreuth, kjer je nemški skladatelj Richard Wagner preživel več let in kjer vsako leto poteka znameniti poletni festival, hranijo najobsežnejšo zbirko predmetov, povezanih s skladateljem in njegovo družino. Kdor jih je želel videti, je doslej moral skozi zapleten postopek pridobivanja dovoljenja. Kmalu bodo dostopni na spletu.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Wagner (1813-1883) je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zapustil številna pisma, partiture, zapiske in druge dokumente, ki jih hranijo v omenjenem arhivu.

Kdor jih je doslej želel videti, je moral pridobiti dovoljenje, z digitalizacijo pa želijo omogočiti, da bodo gradiva prosto dostopna tako stroki kot tudi vsej zainteresirani svetovni javnosti. Med prvimi digitalizirajo pisma Wagnerja in njegove soproge Cosime.

V arhivu, ki ima prostore v hiši Wahnfried v Bayreuthu, hranijo tudi številne dokumente, povezane z zgodovino festivala v Bayreuthu.

Wagner se je rodil v Leipzigu. Študiral je filozofijo in estetiko v Leipzigu in se vzporedno intenzivno ukvarjal z glasbo. Bil je kapelnik in glasbeni direktor v Magdeburgu, Königsbergu in Rigi. Nekaj let je živel je v Parizu, bil je tudi kapelnik v Dresdnu. Podprl je revolucijo in je moral leta 1848 zbežati v Zürich. Od leta 1864 je deloval pod okriljem bavarskega kralja Ludvika II.

V Bayreuth je prišel leta 1872 zaradi operne hiše mejne grofice Wilhelmine, ki so jo zgradili sredi 18. stoletja in je imela tedaj največji oder v Nemčiji, a se je izkazala za neprimerno, zato se je odločil postaviti lastno gledališče. V vili Wahnfried v Bayreuthu je živel devet let.

V Bayreuthu oziroma gledališču na Zelenem griču že od leta 1876 izvajajo zgolj Wagnerjeva dela. Mesec dni trajajoči festival je ena najbolj zaželenih poletnih glasbenih prireditev na svetu, za vstopnice je treba čakati tudi po več let.