Slovenija 28.5.2018 12:26

V Zakartani uri Kreslin zbral pesmi in čas zadnjih desetih let

Ljubljana, 28. maja - Pri Založbi Beletrina je izšla Zakartana ura, v kateri je Vlado Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju. Nekatere so že uglasbene, kot je Če bi midva se kdaj srečala, druge še ne. Kot vsaka njegova knjiga je tudi ta, kot je povedal za STA, del njegovega življenjepisa. "Dokumentira, kaj se je dogajalo zadnjih deset let z mano in časom."

Ljubljana, Kongresni trg. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Knjiga je naslovljena po pesmi Tista zakartana ura, ki po besedah 64-letnega glasbenika iz Prekmurja temelji na resnični zgodbi, za katero je izvedel pred kratkim. Govori o tem, kako je njegov oče pred leti pri lokalnem urarju v Beltincih naletel na uro, ki jo je ded po prvi svetovni vojni prinesel s soške fronte in jo kasneje zakartal v lastni gostilni.

V knjigi je po lastnih besedah zbral med 60 in 70 pesmi, ki so nastale v zadnjem desetletju oz. so z zadnjih treh albumov. Nekatere so znane, druge ne. Zbirka denimo vsebuje pesmi Danes sem v molu, S tabo je izi, Reka ter Strune sem zamenjal zate, ki je posvečena preminulemu Alešu Debeljaku. Knjigo bogatijo avtorjeve pesmi v rokopisu, s skicami in komentarji, ki pokažejo proces nastajanja.

Vse pesmi črpajo iz resničnih zgodb in pripetljajev: "Ena govori o neki noči po koncertu na Baščaršiji v Sarajevu. Ena govori o tem, kako se mi je nekega nedeljskega dopoldneva, ko sem bil majhen, golob podelal na nogo. Ena govori o tem, kako sta moj oče in sosed vedno, ko smo hodili k sosedu gledat televizijo, navijala za različni ekipi, en je bil za Ruse, drugi za Američane."

V knjigarni Beletrina bo Kreslin danes zvečer novo knjigo predstavil v družbi pisatelja Janija Virka. Ta je v spremni besedi zapisal, da Zakartana ura prihaja iz globine časa, se dotika številnih življenj in usod in teče naprej. Zakartana ura je resnična ura pesnikovega deda, a hkrati ura poezije. "Ura, na kateri bodo kazalci tekli naprej, tudi ko se bo čas nekoč ustavil."