Slovenija 29.5.2018 7:56

Rastoča knjiga bo svojo polnoletnost obeležila z mednarodnim festivalom

Ljubljana, 29. maja - V Festivalni dvorani bodo danes s prvim mednarodnim festivalom Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta obeležili 18. obletnico projekta Rastoča knjiga. Popoldne bo sledil tradicionalni dogodek ob kipu Deklice z rastočo knjigo v Župančičevi jami. Deklica bo tokrat zrasla za misel Borisa A. Novaka Pesnik je vrtnar tišine.

Ljubljana, Navje. Kip Deklice z rastočo knjigo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Navje.
Kip Deklice z rastočo knjigo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na festivalu, ki bo potekal pod pokroviteljstvom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, bodo predstavljene aktivnosti osnovnih šol, društev, lokalnih skupnosti in organizacij, ki so vključene v projekt, ter prispevki držav v sklopu Združenih rastočih knjig sveta. Prireditev bo ob 9. uri odprl predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Prav državni svet je novembra 2000 prisluhnil pobudi Janeza Gabrijelčiča in podprl ustanovitev društva Rastoča knjiga. Rastoča knjiga je, kot piše na spletni strani državnega sveta, vse odtlej pomnik hvaležnosti za življenje s knjigo in pomnik vseh tistih Slovencev v zgodovini, ki so tvorno prispevali k ideji slovenstva.

Projekt počasi prerašča v vseslovenski projekt, a presega tudi meje Slovenije. V mirno sobivanje s pomočjo knjige v sklopu Združenih rastočih knjig verjamejo tudi države Finska, Indija, Irska, Norveška, Rusija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Italija, Francija in Srbija.

Nastanek društva Rastoča knjiga je zaznamovala postavitev kipa Deklice z rastočo knjigo kiparja Jerneja Malija, ki stoji v Župančičevi jami. Podstavek, na katerem sedi deklica, vsako leto oplemeniti dodaten verz, ki ponazarja ljubezen do slovenske besede, kulture in naroda. Te so med drugim že prispevali literati Ciril Zlobec, Boris Pahor, Miroslav Košuta, Slavko Pregl, Tone Pavček, Niko Grafenauer in Saša Vegri.

Kip deklice s knjigo simbolno vključuje slovenske knjižne mejnike, kot so Brižinski spomeniki, Trubarjev Abecednik in Katekizem, Dalmatinov prevod Biblije in Prešernove Poezije, do književnosti sodobnega časa. Letos bo deklica zrasla za misel Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo, pesnika in literata Borisa A. Novaka - Pesnik je vrtnar tišine.

Slavnostna govornika na prireditvi bosta poleg Kovšce še predsednik društva Rastoča knjiga Boštjan Žekš in vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič.

V ponedeljek je vodstvo društva sprejel predsednik republike Borut Pahor. Zbranim se je zahvalil, da s plemenitimi cilji projekta ohranjajo in spodbujajo sporočila sožitja, strpnosti, sodelovanja in medsebojnega razumevanja ter jim obljubil, da bo projekt podpiral še naprej.