Svet 29.5.2018 13:38

Iranski režiser Farhadi bo predsednik žirije filmskega festivala v Sarajevu

Zagreb, 29. maja - Z oskarjem nagrajeni iranski režiser in scenarist Asghar Farhadi bo predsednik žirije 24. Sarajevo film festivala, ki bo potekal med 10. in 17. avgustom, piše na festivalski spletni strani. Na programu festivala bo tudi nov Farhadijev celovečerec z angleškim naslovom Everybody Knows, ki je letos uvedel filmski festival v Cannesu.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Farhadi bo vodil žirijo, ki bo odločala o najboljšemu igranem celovečercu v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala. Njegov celovečerec Everybody Knows (Vsi vedo), v katerem nastopata Penelope Cruz in Javier Bardem, pa bo prikazan v spremljevalnem programu Open Air.

Farhadi je mednarodno izjemno uspešen in cenjen režiser, ki je prestižne festivalske nagrade začel prejemati že s prvim filmom Dancing in The Dust (Ples v prahu) iz leta 2003. Za film Ločitev, ki velja za enega najbolj znanih iranskih filmov, je leta 2011 prejel zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu, leto kasneje pa še svojega prvega oskarja za celovečerec v tujem jeziku.

Drugega oskarja je dobil za film Trgovski potnik iz leta 2016, ki je Farhadiju prinesel tudi nagrado za najboljši scenarij na canneskem festivalu. Doslej je režiser prejel več kot 70 mednarodnih nagrad, so še zapisali organizatorji Sarajevo film festivala.