Svet 30.5.2018 10:19

V tekmovalnem programu v Karlovyh Varyh tudi filma Sonje Prosenc in Olma Omerzuja

Karlovy Vary, 30. maja - V glavni tekmovalni program 53. mednarodnega filmskega festivala v Karlovyh Varyh, ki se bo začel 29. junija, sta se uvrstila filma slovenskih režiserjev Sonje Prosenc in Olma Omerzuja. Režiserka se bo predstavila s filmom Zgodovina ljubezni, Omerzu pa s slovensko manjšinsko koprodukcijo Zimske muhe. Pomerila se bosta v konkurenci 12 filmov.

Nova Gorica. Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Režiser Olmo Omerzu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Olmo Omerzu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali na Slovenskem filmskem centru (SFC), Zgodovina ljubezni sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Njena predstave o družini se začnejo rušiti, kar ji omogoči, da ubeži bolečini in se raje prepusti jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo.

Film je nastal kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Snemanje je potekalo na lokacijah v Sloveniji in Italiji. Direktor fotografije je režiserkin in scenaristkin stalni sodelavec Mitja Ličen. Pri zvoku so sodelovali Riccardo Spagnol, Julij Zornik in Gisle Tveito. V filmu je med drugim uporabljena glasba dua Silence, Kukle, Matter in Persons of Porlock ter Frequencity. Film producenta Roka Sečna iz produkcijske hiše Monoo je nastal s finančno podporo SFC in Eurimages.

V glavnih vlogah Zgodovine ljubezni nastopajo Doroteja Nadrah, Matej Zemljič in norveški igralec Kristoffer Joner. Vlogi sta med drugim prevzela tudi Matija Vastl in Katarina Stegnar, s katero je režiserka sodelovala že pri svojem prvem celovečernem filmu Drevo. S tem filmom se je v Karlovyh Varyh v tekmovalnem programu Vzhodno od zahoda predstavila leta 2014.

"Povabilo med uveljavljena režiserska imena glavnega tekmovalnega programa enega največjih evropskih festivalov je velik uspeh za film in ekipo. Tega s svojim drugim celovečernim filmom nisem pričakovala, sem si pa to potihem želela in sem te potrditve za film zelo vesela," je, kot so sporočili iz SFC, ob uspehu povedala režiserka.

Film Zimske muhe spremlja navihanega, samozavestnega Maro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. SFC ga označuje za film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime. Zgodba - preden se konča na policijski postaji - pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih.

Gre za češko-slovensko-poljsko-slovaško koprodukcijo, slovenski koproducent je večkrat nagrajeni režiser Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film. Tudi ta je nastal s finančno podporo SFC.

Poleg filmov slovenskih režiserjev, ki bosta doživela svetovni premieri, se bo za kristalni globus potegovalo še deset filmov. Med njimi romunski film I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians, ki ga podpisuje Radu Jude, družinska drama Sueno Florianopolis argentinske režiserke Ane Katz ter The Fireflies Are Gone Kanadčana Sebastiena Piloteja. Dvanajst filmov bo tekmovalo tudi v sekciji Vzhodno od zahoda ter med dokumentarci.

Eden največjih in najstarejših evropskih filmskih festivalov, ki se bo sklenil 7. julija, se bo letos poklonil nedavno preminulemu češkemu režiserju Milošu Formanu. Festival bo odprla njegova grenka komedija iz leta 1965 Plavolaskine ljubezni.