Slovenija 31.5.2018 0:30

Razglasili bodo dobitnika letošnje desetnice

Ljubljana, 31. maja - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) bodo drevi razglasili dobitnika nagrade desetnica, ki jo DSP podeljuje za najboljše otroško oz. mladinsko delo. Zanjo se potegujejo Jana Bauer, Milan Dekleva, Aksinja Kermauner, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košuta, Sebastijan Pregelj, Vesna Radovanovič, Anja Štefan in Suzana Tratnik.

Ljubljana, Kongresni trg. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Jana Bauer je nominirana s hudomušnim otroškim romanom Groznovilca in divja zima, Dekleva s slikanico Strahožer, Aksinja Kermauner s tipanko Žiga Špaget je za punce magnet, Neli Kodrič Filipić z romanom Povej mi po resnici in Nataša Konc Lorenzutti z zbirko kratkih zgodb Kdo je danes glavni.

Tržaški pisatelj Miroslav Košuta se za desetnico poteguje s knjigo ugank Ponikalnice: petinsedemdeset ugank in ena ugotovitev, Sebastijan Pregelj z zgodovinsko pravljico za otroke Do konca jezera in naprej, Vesna Radovanovič s slikanico Petelinček in kraljevska ptica, Anja Štefan s slikanico Bobek in zlate kokoši, Suzana Tratnik pa z romanom Tombola ali življenje!

Deset nominirancev je izbrala komisija, ki so jo sestavljale Jana Kolarič (predsednica), Miljana Cunta, Ksenija Jus, Ifigenija Simonović in Ivo Stropnik. Kriterije za nagrado je izpolnjevalo 86 knjig, s pomočjo strokovne sodelavke žirije Dragice Haramija pa se je seznam, ki so ga napravili v Mariborski knjižnici, skrčil na 26 knjig, med katerimi so nato izbrali omenjeno deseterico.

Lani je desetnico dobil Vinko Möderndorfer za mladinski roman Kit na plaži.