Svet 1.6.2018 6:00

Forum slovanskih kultur na moskovskem festivalu Intermuseum

Moskva, 1. junija - V Forumu slovanskih kultur (FSK) se kot strateški partner do 3. junija prvič predstavljajo na mednarodnem muzejskem festivalu Intermuseum v Moskvi. V razstavnem prostoru Živa se na enem mestu predstavlja 15 slovanskih muzejev, od tega trije slovenski.

Ljubljana Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Intermuseum je eden izmed največjih muzejskih dogodkov v našem delu Evrope. Letos praznuje 20. obletnico. FSK se z velikim veseljem pridružuje temu množičnemu gibanju povezovanja muzejev v regiji in širše v Evropi. Sodelovanje na eni največjih razstav muzejskih zbirk ter srečanju muzejskih strokovnjakov na enem mestu, je priložnost in izziv za nove projekte. Zato smo v FSK počaščeni, da se bomo iz oči v oči srečali s sodelavci in izmenjali naše izkušnje," je pred četrtkovim začetkom festivala Intermuseum dejala direktorica foruma Andreja Rihter.

V razstavnem prostoru, kjer je v ospredju nagrada za najboljši slovanski muzej, poimenovana živa, se tokrat predstavlja 15 muzejev iz šestih slovanskih držav. Med njimi prejemniki posebnih priznanj, tudi slovenski Muzej in galerije mesta Ljubljana in Slovenski etnografski muzej ter dosedanji prejemniki nagrade živa za najboljši slovanski muzej: Galerija Matice srbske iz Srbije (2014), Cricoteka iz Poljske (2016) in Slovenski planinski muzej iz Slovenije (2017).

Andreja Rihter aktivno, kot predavateljica in moderatorka, sodeluje na več dogodkih v sklopu poslovnega programa festivala. Gosta programa sta tudi direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin in predsednica Društva restavratorjev Slovenije Martina Lesar Kikelj.