Na hitro prelistano 2.6.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. junija - Pri založbi Modrijan je izšel dnevnik kulturnega urednika Dela Jožeta Horvata Na slepem tiru, pri Mladinski knjigi pa zbirka kratkih zgodb Gorana Stojičića Nespečni. Založba Litera je izdala pesniško zbirko Milana Dekleve Gestalt, založba Miš pa slikanico brez besed Kje si? avtorice Marte Bartolj.

Ljubljana. Dnevnik kulturnega urednika Dela Jožeta Horvata z naslovom Na slepem tiru. Foto: STA

Ljubljana.
Dnevnik kulturnega urednika Dela Jožeta Horvata z naslovom Na slepem tiru.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Marte Bartolj z naslovom Kje si? Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Marte Bartolj z naslovom Kje si?
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Gorana Stojičića z naslovom Nespečni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Gorana Stojičića z naslovom Nespečni.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Milana Dekleve z naslovom Gestalt. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Milana Dekleve z naslovom Gestalt.
Foto: STA

DNEVNIK KULTURNEGA UREDNIKA DELA JOŽETA HORVATA

Knjiga Na slepem tiru je dnevnik Jožeta Horvata iz časa, ko je bil urednik kulturne rubrike časnika Delo med letoma 1989 in 1991. Kot so zapisali pri Založbi Modrijan je napisana "s perspektive neodvisnega, samostojnega novinarja, ki se je kot dolgoletni član kulturne rubrike Dela uveljavil kot suveren, kritičen komentator dogajanja v literaturi in kulturni politiki pa tudi kot zagovornik slovenske samobitnosti in idejnopolitično odprtega, pluralnega žurnalizma".

Horvat je v svojih zapisih kulturnopolitično jasno opredeljen, zavzema se za odpravo starih družbenih odnosov in demokratizacijo na vseh področjih, a v svojih stališčih ni ekskluziven, marveč strpen. "Njegovi zapisi so kritični do marsikoga, toda spoštljivi, opisi mnogih prizorov stvarni in slikoviti. Njegov jezik ni le jezik poročila, ampak tudi eseja in proze," so še zapisali pri založbi.

MULTIMEDIJSKA ZBIRKA KRATKIH ZGODB O ČLOVEŠKIH USODAH GORANA STOJIČIĆA

V Beogradu rojenega Gorana Stojičića (1965) so besede zanimale že od malih nog. V osnovni šoli je pisal pesmi in zanje dobil več nagrad, ob koncu osnovne šole pa je odkril ruskega pisatelja in satirika Daniila Harmsa ter začel pisati kratke zgodbe. Ker nikoli ni bil ravno zadovoljen s svojim pisanjem, je vse ostajalo v rokovnikih, zvezkih. Vmes je bil podjetnik, notranji oblikovalec, nepremičninski posrednik, lastnik kavarne, vseskozi pa je bral, poslušal glasbo, gledal filme in igral nogomet.

V njegovem kratkoproznem prvencu, ki ga je poslovenila Tatjana Cestnik, so zbrane zgodbe o človeških usodah; o ljubezni in življenju, naključjih in zmotah, srečevanju in razhodih, začetkih in koncih. Avtor jo je označil za "prvo multimedijsko zbirko v regiji", ker 35 zgodb poleg ilustracij Slavimirja Stojanovića spremlja tudi posebej izbrana glasba, do katere bralci dostopajo s QR-kodami. Ob pesmih Davida Bowieja, Toma Waitsa in Amy Winehouse je knjigo nemogoče odložiti - bralec sam postane nespečen, so zapisali pri Mladinski knjigi.

PRI LITERI ZBIRKA MILANA DEKLEVE GESTALT

Pri založbi Litera je v zbirki Piramida, namenjeni sodobnemu slovenskemu leposlovju, izšla pesniška zbirka Milana Dekleve Gestalt. "Edina determinanta, ki ostaja kljub novodobnim dognanjem (neo) fizikalnih teorij še vedno najbolj izmuzljiva in nepredvidljiva, je čas. A še zdaleč ni več konstanta, torej enosmerni vektor, temveč vse bolj postaja prostor. Tega Dekleva poimenuje ustanova. Ustanova kot bolnišnica. Ustanova kot računalniška korporacija. Ustanova kot mrgolenje mesta ali zgolj lapidarno življenje v glavi. Ustanova kot kafkovski blodnjak pisarn v kadarejevski palači sanj, v katero državljani pisarju Kerimu ubogljivo prinašajo v mape zložene sanje," so ob izidu dela zapisali pri založbi.

"Pesnik z ironičnim naklonom, ki ga pogosto obarva s tonalitetami groteske, tudi sarkazma, vztrajno slači nova cesarjeva oblačila tako sveta kot slehernika," pa je v spremeni besedi napisal lani preminuli pesnik Milan Vincetič.

SLIKANICA BREZ BESED MARTE BARTOLJ KJE SI?

Slikanica brez besed Kje si? Marte Bartolj otroke in starše vabi na razburljivo domišljijsko potovanje, na katerem se lahko vsakdo uri v pozornem opazovanju in spotoma ustvarja svojo zgodbo o dogajanju in likih. Naslov knjige Kje si? povzema vsebino zgodbe, kjer eno dobro dejanje spodbudi drugega in tako nastane veriga dobrih dejanj. Hkrati pa predstavlja naslov tudi vprašanje posamezniku, kje stoji kot človek.

Za delom poleg globoke sporočilne vrednosti leži tudi zanimiva zgodba o njegovem nastanku. Ilustratorka je vanj vpletla like in zgodbe iz resničnega življenja - psičku na naslovnici je v resnici ime Brko, njegov nesrečni začetek pa je imel izjemno srečen konec, so zapisali pri založbi.