Slovenija 1.6.2018 8:59

V Preddvoru simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski

Preddvor, 1. junija - Na gradu Hrib v Preddvoru bo danes potekal simpozij o Josipini Urbančič Turnograjski (1833-1854), ki velja za prvo slovensko pesnico, pisateljico in skladateljico. Sodelujoči bodo predstavili in analizirali njeno vlogo in pomen na literarnem, zgodovinskem, glasbenem, plesnem, oblačilnem in promocijsko-turističnem področju.

Preddvor, Grad Turn. Spomenik Josipine Urbančič Turnograjske. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Preddvor, Grad Turn.
Spomenik Josipine Urbančič Turnograjske.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Zgodovinar Stane Granda bo predstavil socialno okolje Josipine Urbančič Turnograjske, Mira Delavec Touhami, predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske, bo spregovorila o njej kot o edinstveni glasnici slovenske nacionalne identitete.

Prispevek zgodovinarja in literarnega zgodovinarja Igorja Grdine nosi naslov Je bila Fanny Haussmann slovenska pesnica?, literarna zgodovinarka Milena Mileva Blažič bo spregovorila o slovenski pravljičarki Josipini v evropskem prostoru, profesorica nemškega in slovenskega jezika Kasilda Bedenk pa se bo podala po sledeh Josipine v Gradcu.

Muzikolog Franc Križnar bo orisal njeno glasbeno delo, Tjaša Ribizel se bo posvetila njenim vokalno-inštrumentalnim in inštrumentalnim skladbam, plesalec in koreograf Henrik Neubauer pa bo spregovoril o baletnih in plesnih predstavah v Josipininem času. Etnolog Bojan Knific bo spregovoril o oblačilni kulturi, prispevek Mihe Marklja pa nosi naslov Josipina Turnograjska kot kulturna dediščina v turistično tržni ponudbi Preddvora.

Josipina Urbančič Turnograjska se je rodila na gradu Turn pri Preddvoru. Najprej jo je na domu učil kaplan Janez Kastelic, ki ga je pozneje nadomestil Lovro Pintar. Slednji jo je tudi seznanil z njenim kasnejšim možem Lovrom Tomanom.

Tako Josipina kot Lovro sta bila kulturno dejavna, predvsem sta se zavzemala za večjo uporabo slovenskega jezika. Po poroki sta se skupaj z Josipinino mamo in bratoma preselila v Gradec, kjer je Josipina kmalu po porodu umrla.

Josipina Urbančič je začela ustvarjati pri sedemnajstih letih. Svoja dela je podpisovala s psevdonimom Turnograjska. Napisala je 38 povestic, največ je bilo zgodovinskih. Pogosto je segala po motivih iz slovanske ali pa iz obče zgodovine. Na željo zaročenca Lovra Tomana je spisala tudi nekaj pesmic, ohranjene so tri: Zmiraj krasna je narava, Noč na grobu in Smereka.

Komponirala je klavirske skladbe in napeve s klavirjem za slovenske tekste, vendar se ni ohranilo veliko njenih skladb. Prvo skladba je napisala na Tomanovo pesem Tri rožice.

Kot piše na spletni strani Kulturnega društva Josipine Turnograjske, je ustvarjala v dobi, ko se je pripovedništvo na Slovenskem šele začelo razvijati. Poleg tega so bili do tedaj ustvarjalci samo moški, zato so njena dela še toliko bolj pomembna in je bil njen preboj na slovensko literarno področje še toliko težji.

Simpozij ob 185-letnici njenega rojstva prireja Kulturno društvo Josipine Turnograjske v sodelovanju in pod pokroviteljstvom Občine Preddvor ter Zavoda za turizem Preddvor. Prispevki s simpozija bodo objavljeni v zborniku, ki ga bodo predstavili na popoldanski zaključni prireditvi na gradu Turn. Udeležil se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.