Slovenija 31.5.2018 21:18

Nagrada desetnica letos Aksinji Kermauner in Suzani Tratnik

Ljubljana, 31. maja - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je letos podelilo dve enakovredni nagradi desetnica. Za najboljše otroško delo jo je prejela Aksinja Kermauner za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, za mladinsko delo pa Suzana Tratnik za mladinski realistični roman Tombola ali življenje!

Ljubljana. Sedež Društva slovenskih pisateljev. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedež Društva slovenskih pisateljev.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Slikanico Žiga špaget je za punce magnet je izdala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Besedilo je prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, zato je natisnjeno v slovenskem znakovnem jeziku, v povečanem tisku in v brajici. Slikanica je opremljena še s QR kodo, kjer je možno zgodbo spremljati tudi v videoposnetku pripovedovalke v slovenskem znakovnem jeziku, zapisana je tudi v lahkem branju.

V slikanici jezikovni minimalizem, ki pa si vendarle dovoli neologizme, in besedne igre odlično dopolnjujejo Čohove ilustracije. Predvsem pa je delo samo po sebi velika spodbuda za vse polnočutne, da bi razumeli in sprejemali različnosti, da bi torej vsi skupaj postali bolj strpni, piše v utemeljitvi.

Za lik špageta se je, kot je Aksinja Kermauner povedala v pogovoru po podelitvi nagrade, odločila, ker je zelo uporaben. "Z njim ima za preigrati še mnogo stvari, pa tudi slepi ga lažje tipajo," je dodala.

Sama meni, da se ne bi smeli usmerjati na okvaro oz. motnjo, ampak na tisto, kar ljudje s posebnimi potrebami zmorejo. Pri ljudeh s posebnimi potrebami bi bilo sicer po njenem prepričanju treba govoriti bolj o različnosti, kot o drugačnosti. Otroke to, da so med nami tudi taki, ki berejo v brajici in govorijo z rokami, zanima in če bodo to ponotranjili, se bodo tudi normalo odzvali, ko bodo srečali nekoga takšnega, je dodala.

Roman Tombola ali življenje! prinaša izsek iz vsakdana 16-letne Prekmurke Mije, ki je pustila šolo in se preizkuša v raznih zaposlitvah. To je viharen čas tudi na čustvenem polju: zaljubi se v fanta prijateljice, doživi ljubezensko izdajo, na novo zakoliči odnos do očeta, prehodi pot do pekla in celo poskusi napraviti samomor, ki se ji ponesreči. Ves čas pa se trudi najti srečo ali vsaj nadomestek v obliki tombole, srečk in kart za šloganje.

Kot piše v utemeljitvi, osebe v romanu zažarijo v močnih karakternih barvah, galerija likov je slikovita: vsakdo je poseben. Še zlasti inovativna je zgradba, saj je uvod v posamezno poglavje kratka zgodba na temo hitre sreče, ta se nikoli ne izteče dobro. Na koncu - kot v napetih kriminalkah - sede vsak kamenček mozaika na svoje mesto in osmisli celoto, ki je smešna in žalostna hkrati. Predvsem pa roman odpira vprašanje družbene neenakosti, ki se razkrije skozi Mijin notranji monolog.

Suzana Tratnik je like za roman našla v spominih na osnovno in srednjo šolo. V Prekmurju, kjer je živela, je bilo veliko zanimivih likov, pa tudi sama je kdaj izstopala, kar se je pozneje izkazalo za dragoceno izkušnjo in ji je pomagalo ustvariti te like in jim vdihniti kompleksno življenje, je povedala.

Tombola v njenem romanu simbolizira iskanje hitre sreče oz. denarnega dobitka, s katerim si ljudje že od nekdaj obetajo na hitro priti do nekaterih stvari - imetja, lepih oblek-, za katere upajo, da jim bodo prinesle občudovanje, da bodo ljubljeni in da bodo s tem samoizpolnjeni. "A pot do samoizpolnitve, da imamo radi druge in drugi nas, seveda zahteva nekaj popolnoma drugega, zahteva učlovečenje," je dodala.

Za nagrado desetnica, ki jo DSP podeljuje svojim članom, so bili letos nominirani še Jana Bauer, Milan Dekleva, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košuta, Sebastijan Pregelj, Vesna Radovanovič in Anja Štefan.