Slovenija 2.6.2018 8:00

Na Vodnikovi domačiji celodnevni otroški knjižni festival

Ljubljana, 2. junija - Na Vodnikovi domačiji bo danes med 10. in 20. uro potekal 4. Otroški knjižni festival. Otroci se bodo lahko brezplačno družili ob pestrem in raznolikem programu, starši pa na sejmu po ugodnejši ceni kupili kakšno knjigo. Ustvarjalci festivala spodbujajo, da so knjige ob koncu šolskega leta eno lepših daril.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Program knjižnega festivala je zasnovala Katja Preša, ki je na nedavni novinarski konferenci poudarila, da festival otrok različnih starosti ne bo le spodbujal k branju, ampak tudi k pisanju. Na festivalu bodo namreč nastopili osnovnošolci, zmagovalci natečaja pisanja pesmi.

Otroci bodo lahko skozi predstavo Deček in Oblak vstopili v svet mehkih zgodb in podob, ki bodo nastajale sproti in se pred njihovimi očmi s pomočjo besed, barv, čopičev in dveh gramofonov odvrtele na platnu. Pripovedovala bo Špela Frlic, ki je besedilo napisala po motivih Bele mačice Daneta Zajca in ene ljudske zgodbe, ilustriral v živo bo Matija Medved.

Z zgodbami za smeh in srh na domačijo prihaja pisatelj, prevajalec in komik Boštjan Gorenc - Pižama. Pripovedovalec je po besedah Katje Preša obljubil, da bodo zaradi njegovih zgodb otroci, od smeha ali pa od groze, vreščali.

Popoldne bo na sporedu risanka v živo, v kateri se bodo različni literarni junaki podajali na nove zanimive dogodivščine. Pika Nogavička bo denimo srečala Zverjasca. Nove zgodbe bosta s pomočjo otrok sestavljala stripar Ciril Horjak - dr. Horowitz in pripovedovalec Rok Kušlan.

Pripravljajo tudi delavnici. Z Janezom Ciperletom bodo otroci na filozofski delavnici iskali odgovore na zahtevna vprašanja in urili jasno izražanje mnenj. S Špelo Frlic pa bodo lahko prek interaktivnega literarnega zemljevida raziskovali poti priljubljenih literarnih junakov.

Gostji festivala, ki poteka pod okriljem zavoda Divja misel, bosta pisateljica in pravljičarka Anja Štefan ter ilustratorka Marjanca Jemec Božič. Sklenila pa ga bosta maček Muri in muca Maca, lika Kajetana Koviča, ki ju bodo med otroke ponesli Jerko in Miro Novak na kitari ter pevka Neca Falk.