Slovenija 2.6.2018 9:30

Zlati abonma Cankarjevega doma bo sklenil Beneški baročni orkester

Ljubljana, 2. junija - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo za sklep letošnjega zlatega abonmaja nastopil Beneški baročni orkester, eden vodilnih ansamblov, ki se posvečajo historičnemu načinu izvajanja koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja. Solist bo kontratenorist Franco Fagioli, program pa bo ob pretežno Vivaldijevi glasbi ponudil še dve Händlovi deli.

Ljubljana, Cankarjev dom. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Beneški baročni orkester pod vodstvom čembalista in raziskovalca Andree Marcona oživlja pozabljene mojstrovine koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja oziroma na novo osmišlja dobro znana dela. V duhu pravega baročnega orkestra se njegov obseg in zasedba spreminjata glede na zahteve repertoarja.

Rdeča nit so Vivaldijeve skladbe, tako uveljavljene kot skoraj nepoznane. Sestav navdušuje občinstvo po vsem svetu s svežo energijo, slogovno izstopajočo izraznostjo in briljantno jasnostjo godalnega zvoka, so sporočili iz Cankarjevega doma.

V Ljubljani bo ansambel poustvaril šest Vivaldijev kompozicij, na spored pa je uvrstil še glasbo dveh njegovih sodobnikov - Georga Friedricha Händla in Francesca Geminianija.

Solist bo kontratenorist Franco Fagioli, iskani gost vodilnih opernih hiš, koncertnih odrov in festivalov. Velja za prepričljivega interpreta tehnično zahtevnih in virtuoznih pa tudi počasnih, intimnih skladb. Značilna zanj sta tako tehnična spretnost izjemnega glasovnega razpona treh oktav kot tudi izostren umetniški čut, zaradi katerega pevec, kot so še zapisali v Cankarjevem domu, nikoli ne zapade v goli manirizem ali brezizrazno virtuoznost.