Svet 3.6.2018 5:30

V newyorški knjižnici Morgan razstava rokopisov znanih osebnosti

New York, 3. junija - V knjižnici Morgan na Manhattanu je na ogled razstava rokopisov znanih osebnosti, od Henrija Matissa in Alberta Einsteina do Stephena Hawkinga. Postavitev z naslovom Magija pisave združuje okoli 140 primerov zapisov iz zbirke brazilskega umetnostnega zgodovinarja in publicista Pedra Corree do Laga.

ZDA, New York. Mestno okrožje New Yorka - Manhatten. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Mestno okrožje New Yorka - Manhatten.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Correa do Lago je v pol stoletja zbral eno najobsežnejših zbirk zapisov na svetu, v kateri je na tisoče z roko napisanih pisem, rokopisov, notnih zapisov, pa tudi fotografij s posvetili, risb in dokumentov.

Na razstavi je med drugim mogoče videti pisma Lucrezie Borgia, Vincenta van Gogha in Emily Dickinson, risbe Michelangela in Jeana Cocteauja z njunimi zabeležkami ter rokopise Giacoma Puccinija, Jorgeja Luisa Borgesa in Marcela Prousta.

Kot piše na spletni strani knjižnice, se je Correa do Lago raje kot za posamezno osebo, obdobje ali vsebino odločil, da bo zbiral pomembne primerke rokopisov iz šestih področji človekovega ustvarjanja - umetnosti, zgodovine, literature, znanosti, glasbe in zabave. Časovno njegova zbirka sega od listine, ki so jo leta 1153 podpisali štirje srednjeveški papeži, do prstnega odtisa Hawkinga iz leta 2006.

Razstava je na ogled do 16. septembra.