Slovenija 7.6.2018 8:15

Na Ljubljanskem gradu avtorska glasba s festivalom Godibodi

Ljubljana, 7. junija - Na Ljubljanskem gradu se bo danes začela 11. izdaja festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Istoimenski zavod je ponovno pripravil tri glasbene večere, na katerih se bo predstavilo sedem domačih zasedb, med njimi tudi znana imena festivala. Za sklep pa bo v soboto mogoče prisluhniti festivalski produkciji s pesmimi Roka Vilčnika.

Ljubljana. Ljubljanski grad, stolp, zastava Mestne občine Ljubljana. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad, stolp, zastava Mestne občine Ljubljana.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljanski grad je tokrat nova lokacija festivala, ki je v zadnjih letih potekal na vrtu hostla Celica. Prva dva večera ga bo gostila Hribarjeva dvorana, ki je po oceni umetniškega vodje Godibodija, harmonikarja Janeza Dovča, akustično zelo primeren prostor za zasedbe, ki jih uvrščajo v festival, zadnji večer pa grajsko dvorišče. Dovč verjame, da bodo s tem našli novo občinstvo, nove priložnosti in nove produkcijske razsežnosti za glasbo, ki "težje najde pot do odprtih ušes".

Po tradiciji bo festival povezan z ustvarjalnim poljem oziroma založbo Celinka in sveže izdanimi ploščami. Nocoj bodo nastopile zasedbe Šlajn, Buh in Nula Kelvina, v petek bodo svoje nove projekte predstavile zasedbe Orkestrada, Počeni škafi in Yanu.

V soboto, zadnji festivalski večer, pa bo na sporedu festivalska produkcija z naslovom Metulji gredo v nebo, ki bo občinstvo popeljala skozi opus Roka Vilčnika, avtorja pesmi za različne izvajalce in zasedbe. Izvajali jih bodo Aleksandra Ilijevski, Maja Keuc, Bilbi, Ana Mravlje, Noa Vilčnik in Brodolomec. Za uvod bo nastopila Taja Božič, za katero Vilčnik prav tako piše besedila, z zasedbo Kirkwaalds.

Kot je na predstavitvi festivala povedala vodja odnosov z javnostmi na Ljubljanskem gradu Janja Rozman, se je sodelovanje z Godibodijem nakazalo lani, tokrat pa so celoten festival uvrstili v kulturno-umetniški program gradu, ki letno ponudi med 200 in 300 dogodkov. Po njenih besedah bo to eden večjih letošnjih dogodkov v tej srednjeveški arhitekturni znamenitosti. Grad kot javni zavod je v produkcijo festivala zagrizel tudi finančno z lastnimi sredstvi in promocijo.