Slovenija 8.6.2018 5:00

Scorpions prvič v Sloveniji, predskupina domači Stray Train

Ljubljana, 8. junija - V dvorani Stožice bo nocoj svoj prvi koncert v Sloveniji odigrala nemška rock skupina Scorpions. V sklopu turneje Crazy World, ki jo je začela septembra lani, bi morala Ljubljano obiskati decembra, a so nastop prestavili zaradi pevčeve bolezni. Predskupina bo domača blues rock zasedba Stray Train, ki veliko koncertira v tujini.

Finska, Helsinki. Koncert nemške rock skupine Scorpions. Pevec skupine Klaus Meine. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Finska, Helsinki.
Koncert nemške rock skupine Scorpions.
Pevec skupine Klaus Meine.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tokratno turnejo so Scorpions poimenovali po svojem najbolj uspešnem albumu Crazy World. "Ko smo ob koncu hladne vojne leta 1991 izdali album Crazy World, je bilo kljub napeti situaciji v zraku čutiti upanje in vero v mirnejšo prihodnost. Sedemindvajset let pozneje se razmere še vedno zaostrujejo, svet je vsak dan bolj nor, zato je bilo Crazy World primerno poimenovanje za našo turnejo," je povedal pevec Klaus Meine.

Na pot po svetu je peterica stopila septembra lani v ZDA, novembra letos pa jo bo sklenila na Novi Zelandiji. To je hkrati prva turneja, na kateri se jim je na bobnih pridružil Mikkey Dee, nekdanji član kultne rock zasedbe Motörhead.

Poslušalci se nadejajo prepoznavnih balad iz zgodovine rock glasbe, kot so Wind of Change, Send Me An Angel in Still Loving You, ter rock himne Rock You Like A Hurricane. Koncert bo po napovedih organizatorjev vseboval t.i. oder catwalk, ki bo obiskovalcem omogočil, da si bodo nastopajoče ogledali od blizu. Poleg tega napovedujejo razkošno odrsko produkcijo z dvema velikima video zaslonoma in bogat lučni park. Na podoben način so Scorpions navdušili že na prejšnji svetovni turneji Return to Forever, s katero so obeležili pol stoletja delovanja.

Skupino je leta 1965 v Hannovru ustanovil kitarist Rudolf Schenker, vendar je v zatišju ostala skoraj štiri leta, vse dokler k sodelovanju ni povabil svojega mlajšega brata Michaela in pevca Klausa Meineja, ki skupaj z Rudolfom še danes oblikuje najbolj trdoživi del zasedbe. Prvo ploščo Lonesome Crow so izdali leta 1972, veliki komercialni uspeh pa doživeli v začetku 80. let, ko je izšla plošča Love At First Sting (1984) z uspešnicama Rocking Like A hurricane in Still Loving You.

V kolektivno zavest in glasbeno zgodovino so se vpisali leta 1991 z albumom Crazy World ter baladama Send Me An Angel in Wind of Change, svojevrstno himno takratnih političnih sprememb v Evropi. Od 90. let dalje so izdali še sedem studijskih plošč. Skupaj njihova diskografija šteje 18 albumov, prodali pa so več kot 100 milijonov plošč in pred polnimi koncertnimi dvoranami nastopili na vseh kontinentih.

Predskupina bo blues rock zasedba iz Ljubljane Stray Train. Lani poleti so nastopili na festivalu MotörCity v Tolminu, kamor se po napovedih vračajo tudi letos, novembra lani pa razprodali Kino Šiška ob izidu drugega albuma Stray Train II, Blues from Hell - The Legend of the Courageous Five. Peterica sicer veliko koncertira v tujini: sredi maja so odigrali dva koncerta v Srbiji, konec maja so bili gostje zasedbe Nickelback na dveh stadionskih koncertih v Sankt Peterburgu v Rusiji, pretekli konec tedna pa eno izmed dveh glavnih imen večera na festivalu BlauRock Openair v nemškem Ulmu.