Svet 5.6.2018 9:50

Zgodnja Van Goghova krajina na dražbi prodana za sedem milijonov evrov

Pariz, 5. junija - Zgodnja krajina nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha je bila na ponedeljkovi dražbi pariške avkcijske hiše Artcurial prodana za sedem milijonov evrov. Sliko iz leta 1882, ki prikazuje ženske, kako na polju popravljajo mreže, je navdihnila pokrajina okrog Haaga na Nizozemskem. Po ostri tekmi jo je kupil nek ameriški zbiratelj.

Prvotno so se sicer za sliko po pisanju francoske tiskovne agencije AFP nadejali iztržiti od tri do pet milijonov evrov. Slika Ženske, ki na polju popravljajo mreže, je bila prva Van Goghova slika, ki je bila v zadnjih dveh desetletjih dana na dražbo v Franciji.

Kot je povedal Francis Briest iz avkcijske hiše, je tako visoko ceno dosegla, ker se Van Goghova dela na tržišču pojavijo izjemno redko. "Danes so vsa ali v muzejih ali pa zasebnih zbirkah, zato so kupci za dela takšne kakovosti in pomena pripravljeni plačati več, kot so resnično vredna," je dodal.

Van Gogh je sliko naslikal v svojem formativnem obdobju, ko je bil star 29 let in je živel v bližini Haaga. Po besedah Bruna Jauberta iz avkcijske hiše so v njem vidne že vse značilnosti Van Goghovega slikarstva, še posebej njegova obravnava pokrajine. Dodal je, da gre za edino krajino, ki jo je Van Gogh ustvaril v tem obdobju.

Zadnje Van Goghovo delo, ki je bilo prodano na dražbi v Parizu, je bila slika Vrt v Auversu. Slika je bila sredi 90. let minulega stoletja prodana za 8,5 milijona evrov.