Slovenija 5.6.2018 14:26

Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejme Karpo Godina

Ljubljana, 5. junija - Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2018 prejme filmar in pedagog Karpo Godina. Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana (Mol) za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture v zadnjih dveh letih pa prejmejo EnKnapGroup, gledališka ustvarjalca in poučevalca cirkuške umetnosti Nataša in Ravil Sultanov ter literat Jani Virk.

Nova Gorica. Slovenski režiser Karpo Godina. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovenski režiser Karpo Godina.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, ki so jo posredovali z Mol, je Karpo Godina eden največjih slovenskih umetnikov s področja filma. O tem pričajo nepregledno število njegovemu delu posvečenih retrospektiv po vsem svetu, nagrade z mnogih najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov ter stalno uvrščanje njegovih del na mednarodne lestvice največjih in izjemnih del v zgodovini filmske umetnosti.

Prav tako je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, ki so imeli srečo sodelovati z njim, poslušati njegova predavanja ali zgolj občudovati njegove stvaritve. Z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem je, z le njemu lastno ironijo, uspel približati svoja dela tudi širšemu gledalstvu. Brez cenenega spogledovanja ali estetskega popuščanja se je približal gledalcem in filmarjem mnogih generacij.

Sled je pustil v kinematografijah nekdanje države, kot direktor fotografije je sodeloval z največjimi režiserji iz regije in soustvaril njihova prelomna dela, zaznamoval je tudi slovensko gledališče. Iz neštetih posnetkov in fotografij je razvidna njegova ljubezen do Ljubljane.

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil priznani slovenski koreograf in plesalec Iztok Kovač in in ki od leta 2009 domuje v Španskih borcih, zavzema osrednje mesto na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. Je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Vzpostavil je visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti.

Zakonca Nataša in Ravil Sultanov sta s svojim Cikum Buffeto in znanjem cirkuške umetnosti ustvarila bolj sodoben in vesel slovenski kulturni prostor ter Ljubljano umestila na svetovni zemljevid tega kulturnega področja. Postavila sta številne avtorske predstave in uvedla cirkuški festival, ki je v mesto pripeljal najboljše klovne.

Romane, kratke zgodbe, pesmi, eseje, scenarije in premišljevanja Janija Virka odlikujeta osebni pogum in brezkompromisnost. Ne v smislu, da bi z avtorsko vehementnostjo zagovarjal prevzete moralne norme in filozofska stališča, nasprotno, njegov pogum je v tem, da spodmika temelj sleherni enoumnosti, dogmatični resnici in družbeni ideologiji, je zapisano v obrazložitvi.

Dobitnikom bodo nagrade izročili 12. junija ob 19. uri v Ustvarjalnem centru Švicarija. Pol ure prej se bo ljubljanski župan Zoran Janković v ateljeju Stojana Batiča v Švicariji srečal z nagrajenci, ki se bodo vpisali v spominsko knjigo Ljubljane. Mol nagrade podeljuje od leta 1965, v spomin na pesnika Otona Župančiča.