Slovenija 6.6.2018 14:25

SF v novi sezoni s številnimi novitetami slovenskih skladateljev

Ljubljana, 6. junija - Slovenska filharmonija (SF) bo v sezoni 2018/19 ponudila tradicionalne oranžnega in modrega ter vokalni abonma. Orkester SF bo med drugim izvedel še 4. filharmonični festival baročne glasbe in festival V novo leto z novo glasbo. Program je po besedah v.d. direktorice SF Marjetice Mahne domišljen in kakovosten, zadostil bo različnim okusom.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je na današnji predstavitvi nove sezone še povedala Marjetica Mahne, ki je na mestu v.d. direktorice SF od 1. januarja, je bil ob nastopu njene funkcije pripravljen le jesenski del programa prihodnje sezone, drugo sta oblikovala pomočnika za področje Orkestra SF Klemen Hvala in pomočnik za področje Zbora SF Gregor Klančič. Med koncerti v novi sezoni je poudarila uvodni koncert 6. septembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, na katerem bo Orkestru SF po mnogih letih ponovno dirigiral Marko Letonja.

Klemen Hvala je pri oblikovanju programa oranžnega in modrega abonmaja, ki bosta ponudila vsak po osem koncertov, zasledoval dva cilja. Želel je nadaljevati sodelovanje z dirigenti, s katerimi orkester dobro sodeluje že leta, ali pa jih je spoznal nedavno in jih je takoj ponovno povabil k sodelovanju. Takšna sta denimo sloviti ruski dirigent Dmitrij Liss, ki je z orkestrom SF prvič nastopil leta 2016, in pa mlada italijansko-turška dirigentka Nil Venditi, ki je orkester in občinstvo prvič očarala z nastopom v sklopu lanskega modrega abonmaja.

Hkrati je v program želel vključiti nabor velikih simfoničnih del v kombinaciji s slovenskimi uspešnicami in pa naročila novih slovenskih del. Med slednjimi je izpostavil Koncert za trobento Uroša Rojka, ki bo krstno izvedbo doživel decembra v sklopu modrega abonmaja in skladbo Vita Žuraja Alavo. Skladba, ki jo je Žuraj napisal po naročilu Berlinske filharmonije kot dobitnik skladateljske nagrade Claudia Abbada, je bila krstno izvedeno lani novembra. Orkester SF bo izvedel revidirano verzijo, zato jo lahko po besedah Hvale štejemo kot noviteto.

Četrti filharmonični festival baročne glasbe bo potekal od 30. novembra do 17. januarja, od 10. januarja do 2. februarja pa bo potekal 1. festival V novo leto z novo glasbo. Kot je poudaril Hvala, bo usmerjen bolj v sodobno glasbo in bo ponudil tako znane kot tudi še neizvedene skladbe domačih in tujih skladateljev. Koncert za klarinet, fagot in orkester tako že piše slovenski skladatelj Matej Bonin, krstno izvedbo pa bo doživelo tudi novo delo skladateljice Nane Forte.

Vokalni abonma bo prav tako ponudil osem koncertov. Klančič je med njimi poudaril prvi koncert vokalnega abonmaja 16. septembra, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev in posvečajo 100-letnici konca prve svetovne vojne. Spored je stkan iz vokalnih in vokalno-instrumentalnih del slovenskih skladateljev, ki jim je skupna tematika vojne. V izvedbi pevcev, trobilcev in tolkalcev SF bodo doživela krstno izvedbo.

Na petem koncertu vokalnega abonmaja 27. januarja, na obletnico rojstva Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki bo obenem del festivala V novo leto z novo glasbo, bodo med drugim izvedli novo delo slovenske skladateljice Nane Forte z naslovom Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart in pa Mozartove Slavnostne večernice, ki v Sloveniji niso prav pogosto izvajane.

Klančič je še posebej omenil šesti koncert abonmaja, na katerem bodo gostili belgijskega dirigenta in strokovnjaka za staro glasbo Paula Van Nevela, na sporedu pa bo med drugim izbor motetov Jacobusa Gallusa.

V novi sezoni pripravljajo tudi cikel družinskih koncertov ob sobotah dopoldne v SF, izvedli bodo koncert Cankar v glasbi in koncert ob dnevu spomina na mrtve ter božični in tradicionalni novoletni koncert.