Svet 7.6.2018 11:28

Na zagrebškem Animafestu sedem slovenskih animiranih filmov

Zagreb, 7. junija - V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev. V tekmovalne programe so se uvrstili Dušan Kastelic z večkrat nagrajeno Celico, Grega Mastnak s filmom iz serije Princ Ki-Ki-Do, Katarina Nikolov s Kraljem Matjažem in Kolja Saksida s filmom iz serije Koyaa.

Hrvaška, Zagreb. V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev. Lik profesorja Baltazarja. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
V Zagrebu poteka mednarodni festival animiranega filma Animafest, na spored katerega je bilo letos uvrščenih sedem filmov slovenskih avtorjev.
Lik profesorja Baltazarja.
Foto: Hina/STA

Mednarodni festival animiranega filma v Zagrebu Animafest je bil ustanovljen leta 1972, letos pa poteka od 4. do 9. junija. Gre za drugi najstarejši festival animiranega filma na svetu in je eden najpomembnejših festivalov te filmske zvrsti, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V glavni tekmovalni program festivala je bil uvrščen kratki animirani film Celica v režiji Dušana Kastelica, ki je do sedaj prejel že več kot 25 nagrad. Med drugim je aprila zmagal na filmskem festivalu Cinequest v Kaliforniji, s čimer se je uvrstil med nominirance za prestižno nagrado oskar. Na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel vesno za najboljši animirani film.

V tekmovalni program otroških filmov pa so se uvrstili Grega Mastnak in kratki animirani film Princ Ki-Ki-Do: Zima, Katarina Nikolov s Kraljem Matjažem in Kolja Saksida s kratkim lutkovnim animiranim filmom Koyaa - Divji ležalnik.

V družinskem programu si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi kratki animirani film Martin Krpan režiserja Nejca Sajeta in kratki animirani film Maček Muri - Sprehod režiserja Jerneja Žmitka.

V programu "ribnjak", v katerem se predstavljajo zmagovalci Animafesta v različnih kategorijah, pa bo na ogled večkrat nagrajena Nočna ptica, film slovenske režiserke in animatorke Špele Čadež. Animirani kratki film je prejel veliko nagrado na lanski izdaji Animafesta.

V sklopu profesionalnega programa festivala Animafest Pro pa se bo v petek predstavila CEE Animation, mednarodna iniciativa z aktivnostmi za promocijo, dostop do trgov, "pitching" in profesionalni trening, ki jo prevzema v vodenje Društvo slovenskega animiranega filma.

V istem sklopu bo Saksida predstavil tudi projekt (Ne)zaželene reči celovečerne mednarodne koprodukcije kot primer dobre prakse regionalnega sodelovanja. Gre za štiri kratke zgodbe na podlagi knjižne predloge slavnega češkega avtorja Arnošta Goldflama, ki jih bodo ustvarili režiserji iz Poljske, Slovaške, Češke in Slovenije.

Vsi filmi, razen Kralja Matjaža, so nastali s finančno podporo SFC.