Svet 8.6.2018 6:00

Indie rockerji vzpostavili platformo People

New York, 8. junija - V svet spletnih platform za pretakanje in deljenje vsebin, kot je denimo priljubljeni Spotify, vstopa People. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP so jo pred dnevi zagnali člani ameriških indie rock zasedb The National in Bon Iver, na njej pa bodo glasbeniki brezplačno objavljali še neslišane ali neizpiljene pesmi ter skupne projekte.

Poleg pesmi, neuvrščenih na albume, in neizpiljenih skladb bodo glasbeniki na platformi People, ki je v testni različici dostopna na http://beta.p-e-o-p-l-e.com/, objavljali tudi vse tisto, kar bi radi delili s svetom, drugimi glasbeniki in oboževalci.

Kot je zapisano na spletni strani, je People neodvisno in spodbudno okolje za novo glasbo in nova sodelovanja, kjer ni distrakcij in ovir. "Smo nenehno naraščajoča skupina umetnikov, svobodno ustvarjamo in delimo svoje delo z drugimi in z vsemi," je zapisano.

Na njej je denimo mogoče prisluhniti Big Red Machine, skupnemu projektu Aarona Dessnerja iz The National, Justina Vernona iz zasedbe Bon Iver ter gostov, vključno s Sufjanom Stevensom in Richardom Reedom Parryjem, članom Arcade Fire.

Vernon je denimo na platformi objavil pesem Digi Heart, ki jo je leta 2011 posnel z Ivanom Howardom, pevcem skupine The Rosebuds, katere kitarist je bil nekoč sam. Vse do sedaj skladba z močnimi elektronskimi učinki, kot je povedal, ni imela primernega doma.

Dessner in Vernon, skupaj z Brycem Dessnerjem, sta o namenu platforme spregovorila v sredo objavljenem intervjuju za britanski časnik The Guardian. Zagotovili so, da z njo ne želijo tekmovati s platformami Spotify, Apple ali Tidal ter da je platforma, ki bo ostala brezplačna, darilo tako glasbenikom kot poslušalcem.

Za platformo stojita tudi ljubitelja glasbe iz Berlina in poslovneža Nadine in Tom Michelberger. Je nekakšna nadgradnja festivala People, ki so ga v berlinskem Funkhausu leta 2016 pripravili omenjeni trije glasbeniki in Michelbergerjeva.

Festival People pa pripravljajo tudi letos, v Berlinu bo potekal 18. in 19. avgusta. Med drugimi bodo nastopili Anais Mitchell, Damien Rice, Kurt Wagner, Erlend Oye, Nick Zinner in Lisa Hannigan.