Slovenija 7.6.2018 12:29

V Arhivu RS pred mednarodnim arhivskim dnevom razstava o zgodovini železnice

Ljubljana, 7. junija - V Arhivu RS so ob mednarodnem dnevu arhivov, ki ga sicer obeležujejo 9. junija, danes pripravili predavanja na temo zgodovine železnic v nekdanji Avstriji in pozneje ter predstavitve arhivskega gradiva. Poleg tega so odprli gostujočo razstavo Z vlakom čez mejo / Vlakom preko granice, ki predstavi železniško mrežo južne železnice.

Ljubljana. Arhiv RS. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arhiv RS.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Prostori Arhiva RS in arhivsko gradivo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Arhiva RS in arhivsko gradivo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal namestnik direktorja Arhiva RS Andrej Nared, mednarodni dan arhivov obeležujemo v spomin na ustanovitev Mednarodnega arhivskega sveta 9. junija 1948 v Parizu na pobudo Unesca. Arhivi po svetu ga proslavljajo od leta 2008, v Sloveniji pa od leta 2011.

Dodal je, da se je Sloveniji mednarodni arhivski dan dobro prijel, praznujejo ga v vseh slovenskih javnih arhivih, čeprav imajo tudi slovenski arhivi svoj dan - dan slovenskih arhivov, ki je 20. oktobra. V Arhivu RS letošnji mednarodni arhivski dan posvečajo zgodovini železnic in arhivskemu gradivu o železnicah, ki ga hranijo tako v slovenskih javnih arhivih, kot v Arhivu Slovenskih železnic.

Sklop predavanj je uvedel ravnatelj Železniškega muzeja Slovenskih železnic Mladen Bogić, ki je predstavil prihod železnice na slovensko ozemlje. Sklenila ga je projekcija 15-minutnega črno-belega filma 100 km življenja (1958) in nekajminutnega filma Postojna z okolico (1909).

Na razstavi Z vlakom čez mejo / Vlakom preko granice se šest slovenskih in hrvaških arhivov ukvarja z zgodovino železnic v obmejnem pasu. Obravnavanih je pet prog, ki prečkajo državno mejo na področju pristojnosti sodelujočih arhivov, in južno železnico, ki je bila osnova za izgradnjo teh prog.

Poleg užne železnice so tako natančneje predstavljene proge Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba/Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisek, Čakovec - Mursko Središče - Lendava, Krapina - Rogatec in Savski Marof - Kumrovec - Stranje. Zadnja proga je predstavljena ne le z arhivskim gradivom, ampak tudi s pomočjo črno-belih fotografij Kruna Sudca, ki, kot so zapisali avtorji razstave, kažejo na minljivost in tematizirajo spremembe, ki so v preteklih desetletjih zaznamovale obmejno območje,

Vzpostavitev železniških povezav se namreč po eni strani kaže kot močan dejavnik zgodovinskega medkulturnega povezovanja, po drugi strani pa aktualna situacija kaže tudi na sodobno zamejevanje obmejnega prostora, ki je bil sicer vseskozi prepleten, posebej z ljudmi, ki živijo ob meji.

Razstavo, ki je bila maja 2015 premierno predstavljena v Državnem arhivu za Medžimurje v Štrigovi, je pripravila skupina, ki se je poimenovala SIHeR. Projekt je nadaljevanje sodelovanja med Državnim arhivom v Varaždinu, Državnim arhivom v Zagrebu, Državnim arhivom za Medžimurje, Pokrajinskim arhivom Maribor, Zgodovinskim arhivom na Ptuju in Zgodovinskim arhivom Celje, ki se je pred leti prvič uresničilo v sklopu projekta Mesta in trgi ob štajersko-hrvaški meji / Gradovi i trgovišta uz štajersko-hrvatsku granicu.

Postavitev so v Arhivu RS obogatili z lastnim gradivom in eksponati Železniškega muzeja Slovenskih železnic.