Slovenija 8.6.2018 10:00

Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

Ljubljana, 8. junija - Na Kongresnem trgu bo od danes do 21. junija potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo deseto leto po vrsti ponudil plesne, gledališke in glasbene dogodke. Dopoldanski in popoldanski del bo namenjen otrokom, večeri pa večjim umetniškim prireditvam. Nocoj ob 21. uri ga bo odprla baletna predstava Labodje jezero v izvedbi mariborskega gledališča.

Ljubljana. Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana, Kongresni trg, ljubljanski grad, filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pri interpretaciji brezčasne baletne mojstrovine na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega se bosta plesalcem Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor pridružila ruska solista, Anastazija Matvijenko, prvakinja Mariinskega teatra, in Ernest Latipov, prvak Mihajlovskega teatra, so sporočili z Mestne občine Ljubljana, ki festival organizira.

Junij v Ljubljani bo v 14 dneh ponudil več kot 30 doživetij, med drugim šest tematskih dni: baletni dan, dan za rock, dan za ples, impro dan, cirkuški dan in praznik glasbe. Ljubljana kot Unescovo mesto literature in članica Unescove mreže kreativnih mest pa bo ves čas trajanja festivala v parku Zvezda vabila v Knjižnico pod krošnjami, kjer bodo ljubitelje knjige čakali številni dogodki. Vsi dogodki festivala bodo brezplačni.

Za otroke so pripravili različne delavnice, plesne šole, predstave, športne izzive in družabne igre, nekateri se bodo preizkusili tudi ob boku znanih rock glasbenikov na koncertu Otroci za otroke. Med večernimi prireditvami pa spored napoveduje koncert Orkestra Slovenske filharmonije, posvečen antologiji slovenske filmske glasbe od 60. let prejšnjega stoletja do danes, muzikal Rent v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, baletno produkcijo Rossini cards Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke ter plesno predstavo Chorus avtorjev in plesalcev Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.

Videti bo mogoče tudi predstavo improvizacijskega gledališča, cirkuško predstavo skupine Lurrak Antzerkia iz Španije in baletni koncert SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg tega se bo v festival vključil otvoritveni koncert 30. mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani z nastopom ansambla Ruski kozaki, ki z živopisnimi oblačili ter petjem in plesom predstavlja dediščino številnih kozaških ruskih pokrajin.

Na zadnji festivalski dan, 21. junija, bo odmeval praznik glasbe, saj se Ljubljana zadnjih nekaj let pridružuje temu praznovanju, ki so ga na poletni solsticij prvič pripravili leta 1982 v Franciji, zdaj pa združuje več sto mest po svetu. V parkih, na trgih in mostovih se bo po napovedih predstavilo več kot 400 glasbenikov in pevcev vseh generacij in glasbenih zvrsti. Mestno jedro in Ljubljanico bodo obarvali akustični glasbeniki in pevski zbori, ljubitelji rocka in elektronike.

Institucije, povezane z glasbo, pa bodo odprle svoja vrata. Spoznati bo mogoče Muzikološki in Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Društvo slovenskih skladateljev, Slovenski glasbenoinformacijski center - Sigic ter Narodno in univerzitetno knjižnico Ljubljana.