Svet 9.6.2018 5:30

V newyorškem Guggenheimu desetletja Giacomettijevega ustvarjanja

New York, 9. junija - V Muzeju Solomona R. Guggenheima v New Yorku je od petka na ogled prva celovita razstava del Alberta Giacomettija v ZDA po več kot 15 letih. Postavljena v muzejsko rotundo raziskuje desetletja ustvarjanja tega švicarskega kiparja, slikarja in grafika, znanega predvsem po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu.

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA

Razstava z naslovom Giacometti na ogled postavlja skoraj 200 umetnikovih skulptur, slik in risb, med katerimi nekatere še nikoli niso bile razstavljene v ZDA, pa tudi arhivske fotografije.

Kot je zapisano na muzejski spletni strani, celovita razstava, ki je nastala v sodelovanju s pariško Fundacijo Giacometti, ponovno preučuje prakso in nezamenljiv estetski besednjak tega umetnika, ki se je več kot štiri desetletja posvečal človeški figuri.

Giacometti (1901-1966) se je rodil v švicarski vasi Borgonovo. S slikanjem in skulpturo ga je spoznal njegov oče Giovanni, priznani postimpresionistični slikar. Leta 1922 se je preselil v Pariz in se ustalil v majhnem studiu v umetniški četrti Montparnasse, kjer je ustvaril večji del opusa.

Giacomettijev brat Diego, tudi umetnik, je postal njegov asistent, on in Annette Arm, s katero se je Giacometti poročil leta 1949, pa sta mu pogosto pozirala. V zgodnjih letih v Parizu se je Giacometti začel zanimati za kubizem in bil fasciniran nad nezavednim in sanjami, kar ga je vodilo k nadrealizmu.

Njegovo pozornost je pritegnila tudi afriška, kikladska, egipčanska in ocenska umetnost, ki je pomembno vplivala na njegov kasnejši osebni slog. V poznih 30. letih je začel izdelovati drobne glave in figure, pri čemer je raziskoval perspektivo in razdaljo, ti prostorski razmisleki pa so nato spremljali vso nadaljnje ustvarjanje.

Najbolj je znan po naslikanih portretih in značilnih skulpturah, ki jih je ustvaril v poznih 40. letih, vključno s serijo razpotegnjenih figur v bronu moških in žensk, ki stojijo ali hodijo, s katerimi se je odzval na grozote 2. svetovne vojne. V njih je upodobil človeško travmo in ranljivost.

Muzej Solomon R. Guggenheum in Fundacija Giacometti imata dolgo zgodovino z Giacomettijem. Leta 1955 so v muzejskih začasnih prostorih na peti aveniji postavili prvo Giacomettijevo razstavo v New Yorku. Mnenja ljudi so bila razcepljena, eden od kritikov pa je tedaj pohvalil muzej in vodjo Jamesa Johnsona Sweeneyja, "da izpostavlja najbolj kontroverzna dela" tistega časa.

Leta 1974 se je Guggenheim umetniku poklonil z veliko posthumno retrospektivo v rotundi, stavbi, ki jo je oblikoval Frank Lloyd Wright. Sedanja razstava, ki bo na ogled do 12. septembra, pa je prva večja razstava v muzeju, posvečena švicarskemu umetniku v ZDA po več kot 15 letih, je še zapisano na spletni strani muzeja.