Slovenija 11.6.2018 7:00

Pred 20 leti preminil Jože Privšek

Ljubljana, 11. junija - Na današnji dan pred 20 leti se je poslovil jazzovski pianist, skladatelj in dirigent Jože Privšek. Na profesionalno pot je stopil kot vibrafonist in pianist, prepoznavnost pa je dosegel kot vodja nacionalnega jazzovskega orkestra - Big banda RTV Slovenija, ki ga je dvignil na vrhunsko raven. Vodil ga je 30 let in zanj napisal številne aranžmaje.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Rodil se je 19. marca 1937 v Ljubljani, kjer je končal srednjo glasbeno šolo. Nato je zasebno študiral kompozicijo pri Lucijanu Mariji Škerjancu in se izpopolnjeval v jazzu na Glasbenem kolidžu Berklee v Bostonu. Najprej je deloval kot pianist v več ljubljanskih ansamblih, nakar je prišel do Plesnega orkestra Radia Ljubljana, kasneje imenovanega Big band RTV Slovenija, ki ga je več kot tri desetletja, od leta 1961 do 1992, tudi vodil.

Kot dirigent je sodeloval tudi z evropskim in jugoslovanskimi plesnimi orkestri ter v tujini posnel več plošč plesne in zabavne glasbe. Podpisal je več kot 2000 skladb ter več kot 3000 glasbenih aranžmajev. Zapustil je številne zimzelene popevke, kot so Vozi me vlak v daljave, Kako sva si različna, Mini maxi, Mati,
bodiva prijatelja, Samo nasmeh je bolj grenak in Nad mestom se dani. Pri tem je sodeloval z znanimi tekstopisci, denimo Elzo Budau in Dušanom Velkaverhom.

Je tudi avtor številnih izvirnih jazzovskih kompozicij, poleg tega je skladal za film, televizijo in gledališče. Njegovo glasbo je mogoče slišati v celovečercih Moj ata socialistični kulak in Sedmina Matjaža Klopčiča, Na klancu Vojka Duletiča ter Ko zorijo jagode Rajka Ranfla.

Za ustvarjanje je po podatkih leksikona Osebnosti dobil zlato areno v Pulju leta 1971, nagrado Prešernovega sklada leta 1981 in stanovsko Kozinovo nagrado leta 1998. Prejel je tudi viktorja za življenjsko delo.